Tłusty Czwartek – “chude” pączki

Każdy z nas wie, że pączek to wysokokaloryczna przyjemność, ale mało kto przykłada większą wagę do jego składu. Na etykiecie przeczytamy nie tylko, że ma ok. 350 kcal, ale również bardzo dużo chemicznych dodatków… Poniżej znajdziecie przykładowy skład pączków oraz przepis na ich zdrowszą wersję.

Artykuł SD(1)

Przykładowy skład pączka z powidłami prosto z supermarketu: ciasto 58% [mąka pszenna, woda, pasteryzowana masa jajowa, margaryna (oleje i tłuszcze roślinne: palmowy, rzepakowy, częściowo utwardzony palmowy; woda, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat, barwnik: annato), mieszanka cukiernicza (serwatka w proszku (mleko, soja), emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym), gluten pszenny, białka jaja kurzego w proszku, substancja spulchniająca: siarczan wapnia, węglan wapnia; mąka pszenna, barwnik: karoteny; aromat: wanilina; środek do przetwarzania mąki: I- cysteina), żółtka jaja pasteryzowane, cukier, mleko w proszku, drożdże, sól, aromat pomarańczowy], lukier 21% (cukier, woda, syrop glukozowy w proszku), powidła śliwkowe 15% (przecier śliwkowy 67%, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat), tłuszcz wieprzowy

Przykładowy skład pączka z różą z cukierni: mąka pszenna, nadzienie różane (zagęszczone przeciery owocowe), jaja, cukier, woda, olej roślinny (rzepakowy), masło, syrop glukozowy, mączka sojowa, mleko w proszku, skórka pomarańczowa, drożdże, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sól, aromaty.

Zaskoczeni? Oczywiście pączki z cukierni wypadają ciut lepiej niż te z supermarketu, ale nadal są naładowane zbędnymi dodatkami.

Gdzie więc szukać tradycyjnych pączków? Najlepiej przygotować je samodzielnie. Lista składników będzie o wiele krótsza i mimo, że w składzie nadal będzie biała mąka, masło i cukier, to będzie to zdecydowanie mądrzejszy i świadomy wybór.

Przepis na fit pączki z piekarnika

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g otrębów pszennych
  • 70 g cukru/ksylitolu
  • 20 g cukru waniliowego
  • 14 g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • dżem niskosłodzony lub domowa marmolada
Suche produkty (mąkę, otręby, proszek do pieczenia, cukier, sól, drożdże) przesyp do miski. Roztop masło, podgrzej mleko i razem z jajkami dodaj do pozostałych składników. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub w malakserze. Następnie przykryj ściereczką odstaw  w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy i wycinaj koła szeroką szklanką. Nakładaj po pół łyżeczki marmolady i formuj kulki. Przygotowane pączki układaj na papierze do pieczenia i smaruj z wierzchu mlekiem. Piecz w temp. 180 ºC przez około 30 min. Po przestudzeniu można posypać odrobiną cukru pudru (można zmielić ksylitol w młynku do kawy).
Smacznego!
LOGO
Wartość odżywcza w 100 g:
  • wartość energetyczna – 223,2 kcal
  • białko – 6,8 g
  • tłuszcze – 4 g
  • węglowodany – 44,6 g
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Zrzuć Brzuch
5 lat temu

Super przepis na dietetyczne pączki. Co prawda my w tłusty czwartek trochę poszaleliśmy ale takie pączki można zawsze wypróbować przy innej okazji.