Zupa KALAFIOROWA z soczewicą

Dawno nie było tutaj zup. Nie zaskoczę Was niczym szczególnym – chociaż mam nadzieję, że przynajmniej jedno słowo w tytule Was zaciekawiło i zaczęliście się zastanawiać po co w zupie kalafiorowej soczewica… otóż pełni ona funkcję zagęstnika.

2016-02-01 22.26.38 — kopia

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 1 kalafior
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 5 – 6 łyżek soczewicy
  • 1/4 szkl. mleka
  • pół garści szczypiorku/ zielonej cebulki
  • sól, pieprz

Marchew, pietruszkę oraz selera umyj, obierz ze skórki i pokrój na kawałeczki, kalafior umyj i podziel na różyczki, soczewicę wypłucz. Do gotującej wody wrzuć marchewkę, pietruszkę i seler. Po ponownym zagotowaniu dodaj kalafior i soczewicę. Gotuj do zmiękczenia warzyw przez około 10 minut. Dolej mleko, dosyp poszatkowany szczypiorek, a na końcu dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 14,4 kcal
  • białko – 1,0 g
  • tłuszcze – 0,2 g
  • węglowodany – 3,0 g
1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
~Kinga
~Kinga
7 lat temu

Przynajmniej nie trzeba śmietany dodawać…