Myśląc “pasztet” mamy przed oczami potrawę przygotowaną z mięsa z ewentualnym dodatkiem grzybów, sera lub warzyw. Dzisiaj zaburzę troszkę Waszą wizję i odwrócę proporcje składników. Co z tego wyjdzie? Zobaczcie sami 🙂
Składniki:
- 4 marchewki,
- 1 burak,
- 1 pietruszka,
- 1 mały seler
- 3 ziemniaki,
- 3 cebule,
- 5 suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki soczewicy/ciecierzycy
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3 łyżki oleju
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3-4 ząbki czosnku
- lubczyk, bazylia, majeranek, curry, pieprz, sól (opcjonalnie)
Obierz cebulę i czosnek, drobno pokrój i zeszklij na oleju. Marchewkę, buraka, pietruszkę i seler obierz i rozdrobnij za pomocą maszyny lub tarki – przełóż do garnka, dodaj cebulę z czosnkiem oraz wcześniej opłukaną soczewicę, zalej wodą i gotuj przez 10 – 15 minut. W międzyczasie obierz i ugotuj ziemniaki. Po ostygnięciu wszystko ze sobą wymieszaj, dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki oraz zioła i przyprawy. Jeśli chcesz uzyskać idealnie gładką konsystencję pasztetu, zblenduj dokładnie całą masę. Nagrzej piekarnik do 180 ºC, wyłóż przygotowaną masę do foremek i piecz przez około 50 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 118,3 g
- białko – 4,8 g
- tłuszcze – 3,0 g
- węglowodany – 20,9 g
Hmm… ciekawe jak smakuje:)
Może warto sprawdzić 🙂
Nie lubię pasztetów, ale taki byłabym w stanie zjeść.
Super przepis! Lekki a zarazem sycący pasztet – taki jak lubię. Polecam!
Pasztety roślinne są bardzo smaczne 🙂