AWOKADO – z czym to się je?

Awokado staje się coraz bardziej popularne w naszym kraju. Często jednak kupujemy je i nie wiemy do końca, co z niego przygotować. A może zupę, sałatkę, pastę do chleba, deser albo ciasto..? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych pomysłów 🙂

Kolaże10

Zupa-krem z awokado

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 por
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • płatki migdałów

Na oleju zeszklij posiekanego pora i czosnek. Następnie dodaj pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę, zalej wodą i chwilę podduś. Następnie dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości. Po tym czasie dodaj pokrojone awokado, zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw do smaku. Podawaj posypane płatkami migdałów podprażonymi na patelni lub z chipsami z jarmużu.

Sałatka z awokado, truskawkami i serkiem feta

  • 200 g świeżego szpinaku
  • garść roszponki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 200 g truskawek
  • 100 g serka feta
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • sól, pieprz

Szpinak i roszponkę opłukaj. Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój na kawałki. Truskawki umyj i przetnij na połówki. Ser feta pokrój w kosteczkę. Z miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny przygotuj dressing. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, polej dressingiem, dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem lub tostami z chleba pełnoziarnistego.

Sałatka z awokado, soją i brzoskwinią

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 duże brzoskwinie
  • 2 – 3 garści roszponki
  • 3/4 szklanki ugotowanej soi
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz kolorowy

Awokado i brzoskwinie obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Zmieszaj z resztą składników. Sałatkę podawaj z tostami z pieczywa pełnoziarnistego lub posypaną pestkami dyni.

Pasta z awokado i jajek

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny. Zblenduj z jajkami ugotowanymi na twardo. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.

Tatar z łososia i awokado

  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z cytryny
  • świeżo posiekany koper
  • świeżo zmielony pieprz

Łososia drobno posiekaj, skrop sokiem z cytryny, posyp pieprzem i wymieszaj z koperkiem. Awokado drobno posiekaj, skrop sokiem z cytryny. Układaj łososia i awokado na przemian w metalowej obręczy. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.

Guacamole

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 spory ząbek czosnku
  • sól/tabasco/papryczka chili/pomidor

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i rozgnieść go widelcem. Następnie skropić sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posolić. Można również dodać odrobinę tabasco, chili bez pestek lub drobno pokrojonego pomidora pozbawionego skórki, pestek i soku. Podawać z pieczywem pełnoziarnistym lub tostami.

Pudding z awokado i mango

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mango
  • 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzona i niewstrząśnięta przez minimum 12 godzin)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • garstka świeżych liści mięty
  • garść owoców sezonowych

Z mleczka kokosowego odlej wodę, przełóż do blendera. Zmiksuj razem z miąższem z mango, awokado, miodem, sokiem z cytryny i listkami mięty na gładki krem. Podawaj mocno schłodzone, udekorowane owocami sezonowymi.

Koktajl z awokado

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • garść szpinaku
  • 1 banan
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka

Wszystkie składniki zmiksuj w misie blendera na gładki koktajl.

Sernik na zimno z awokado i jagodami

  • 150 g ciastek kruchych, np. owsianych
  • 50 g orzechów
  • 50 g wiórków kokosowych
  • sok z 2 cytryn
  • 50 g miodu płynnego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 300 g owoców jagodowych (malin/ jeżyn/ jagód/ borówek)
  • 2 – 3 łyżki jogurtu typu greckiego
  • wiórki kokosowe/orzechy/świeże owoce do posypania wg upodobań

Tortownicę o wymiarach 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kruche ciastka, orzechy, wiórki kokosowe, sok z 1 cytryny oraz miód  rozdrobnij w misie blendera (w razie czego możesz dodać odrobinę wody). Powstałą masę wyłóż na spód formy do pieczenia, dobrze ugnieć i odłóż do zamrażalnika. W tym czasie zmiksuj twaróg z awokado i sokiem z cytryny na gładki krem, a w innym naczyniu – owoce z jogurtem. Wyjmij schłodzony spód z zamrażalnika i ułóż na nim masę twarogową wymieszaną z żurawiną, a na wierch zmiksowane owoce. Odłóż do zamrażalnika na ponad godzinę, posyp dodatkami.

Tort czekoladowy z awokado

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • kilka ziarenek laski wanilii/ aromat waniliowy
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 dojrzały banan
  • 100 g czekolady 70 %
  • 5 łyżek miodu
  • kilka ziarenek laski wanilii/ aromat waniliowy
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • owoce sezonowe

Biszkopt: w misce wymieszaj mokre składniki (olej, aromat, miód, sok z cytryny, mleko) do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj do nich przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Konsystencja powinna być lekko lejąca. Jeśli będzie zbyt płynna, dodaj mąki, a jeśli za gęsta, to dolej mleka. Gotowe ciasto przelej do tortownicy o średnicy 20 cm, piecz przez 30 minut w temp. 180°C do „suchego patyczka”. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Krem: awokado i banana zblenduj na gładką masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj z olejem, miodem ekstraktem waniliowym oraz żelatyną rozpuszczoną w wodzie wg proporcji podanych na opakowaniu. Połącz ze sobą obydwie masy rózgą kuchenną i odstaw do lodówki na 30 minut, by lekko stężały.

Przełożenie: wystudzony biszkopt podziel na 2 blaty. Jedną część ułóż na paterze i polej zmiksowanymi owocami sezonowymi, a następnie nałóż niecałą połowę kremu czekoladowego. Połóż drugi blat i posmaruj masą boki i wierzch ciasta. Udekoruj owocami sezonowymi. Schłódź w lodówce da całkowitego stężenia masy przez około 3,5 godziny.

Smacznego!

LOGO

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
2 lat temu

Tatar i sernik skradły moje serce <3 W wolnym czasie wypróbuję jeszcze torcik ^.^

Anka
Anka
2 lat temu

Tyle fajnych przepisów, że aż nie wiem od czego zacząć 😉

Irena
Irena
1 rok temu

Ja nie przepadam za awokado… wiem, że zdrowe, ale jego smak mi nie odpowiada :/