Awokado staje się coraz bardziej popularne w naszym kraju. Często jednak kupujemy je i nie wiemy do końca, co z niego przygotować. A może zupę, sałatkę, pastę do chleba, deser albo ciasto..? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych pomysłów 🙂
Zupa-krem z awokado
- 1 duże dojrzałe awokado
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 3 duże ziemniaki
- 1 por
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- płatki migdałów
Na oleju zeszklij posiekanego pora i czosnek. Następnie dodaj pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę, zalej wodą i chwilę podduś. Następnie dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości. Po tym czasie dodaj pokrojone awokado, zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw do smaku. Podawaj posypane płatkami migdałów podprażonymi na patelni lub z chipsami z jarmużu.
Sałatka z awokado, truskawkami i serkiem feta
- 200 g świeżego szpinaku
- garść roszponki
- 1 dojrzałe awokado
- 200 g truskawek
- 100 g serka feta
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- sól, pieprz
Szpinak i roszponkę opłukaj. Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój na kawałki. Truskawki umyj i przetnij na połówki. Ser feta pokrój w kosteczkę. Z miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny przygotuj dressing. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, polej dressingiem, dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem lub tostami z chleba pełnoziarnistego.
Sałatka z awokado, soją i brzoskwinią
- 1 dojrzałe awokado
- 2 duże brzoskwinie
- 2 – 3 garści roszponki
- 3/4 szklanki ugotowanej soi
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz kolorowy
Awokado i brzoskwinie obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Zmieszaj z resztą składników. Sałatkę podawaj z tostami z pieczywa pełnoziarnistego lub posypaną pestkami dyni.
Pasta z awokado i jajek
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 jajka
- szczypiorek
- sól, pieprz
Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny. Zblenduj z jajkami ugotowanymi na twardo. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.
Tatar z łososia i awokado
- 200 g wędzonego łososia
- 1 dojrzałe awokado
- sok z cytryny
- świeżo posiekany koper
- świeżo zmielony pieprz
Łososia drobno posiekaj, skrop sokiem z cytryny, posyp pieprzem i wymieszaj z koperkiem. Awokado drobno posiekaj, skrop sokiem z cytryny. Układaj łososia i awokado na przemian w metalowej obręczy. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.
Guacamole
- 2 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 spory ząbek czosnku
- sól/tabasco/papryczka chili/pomidor
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i rozgnieść go widelcem. Następnie skropić sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posolić. Można również dodać odrobinę tabasco, chili bez pestek lub drobno pokrojonego pomidora pozbawionego skórki, pestek i soku. Podawać z pieczywem pełnoziarnistym lub tostami.
Pudding z awokado i mango
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mango
- 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzona i niewstrząśnięta przez minimum 12 godzin)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- garstka świeżych liści mięty
- garść owoców sezonowych
Z mleczka kokosowego odlej wodę, przełóż do blendera. Zmiksuj razem z miąższem z mango, awokado, miodem, sokiem z cytryny i listkami mięty na gładki krem. Podawaj mocno schłodzone, udekorowane owocami sezonowymi.
Koktajl z awokado
- 1/2 dojrzałego awokado
- garść szpinaku
- 1 banan
- 1 szklanka truskawek
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka
Wszystkie składniki zmiksuj w misie blendera na gładki koktajl.
Sernik na zimno z awokado i jagodami
- 150 g ciastek kruchych, np. owsianych
- 50 g orzechów
- 50 g wiórków kokosowych
- sok z 2 cytryn
- 50 g miodu płynnego
- 1 dojrzałe awokado
- 300 g twarogu półtłustego
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 300 g owoców jagodowych (malin/ jeżyn/ jagód/ borówek)
- 2 – 3 łyżki jogurtu typu greckiego
- wiórki kokosowe/orzechy/świeże owoce do posypania wg upodobań
Tortownicę o wymiarach 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kruche ciastka, orzechy, wiórki kokosowe, sok z 1 cytryny oraz miód rozdrobnij w misie blendera (w razie czego możesz dodać odrobinę wody). Powstałą masę wyłóż na spód formy do pieczenia, dobrze ugnieć i odłóż do zamrażalnika. W tym czasie zmiksuj twaróg z awokado i sokiem z cytryny na gładki krem, a w innym naczyniu – owoce z jogurtem. Wyjmij schłodzony spód z zamrażalnika i ułóż na nim masę twarogową wymieszaną z żurawiną, a na wierch zmiksowane owoce. Odłóż do zamrażalnika na ponad godzinę, posyp dodatkami.
Tort czekoladowy z awokado
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- kilka ziarenek laski wanilii/ aromat waniliowy
- 5 łyżek płynnego miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3/4 szklanki mleka
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzały banan
- 100 g czekolady 70 %
- 5 łyżek miodu
- kilka ziarenek laski wanilii/ aromat waniliowy
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka żelatyny
- owoce sezonowe
Biszkopt: w misce wymieszaj mokre składniki (olej, aromat, miód, sok z cytryny, mleko) do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj do nich przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Konsystencja powinna być lekko lejąca. Jeśli będzie zbyt płynna, dodaj mąki, a jeśli za gęsta, to dolej mleka. Gotowe ciasto przelej do tortownicy o średnicy 20 cm, piecz przez 30 minut w temp. 180°C do “suchego patyczka”. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Krem: awokado i banana zblenduj na gładką masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj z olejem, miodem ekstraktem waniliowym oraz żelatyną rozpuszczoną w wodzie wg proporcji podanych na opakowaniu. Połącz ze sobą obydwie masy rózgą kuchenną i odstaw do lodówki na 30 minut, by lekko stężały.
Przełożenie: wystudzony biszkopt podziel na 2 blaty. Jedną część ułóż na paterze i polej zmiksowanymi owocami sezonowymi, a następnie nałóż niecałą połowę kremu czekoladowego. Połóż drugi blat i posmaruj masą boki i wierzch ciasta. Udekoruj owocami sezonowymi. Schłódź w lodówce da całkowitego stężenia masy przez około 3,5 godziny.
Smacznego!
Tatar i sernik skradły moje serce <3 W wolnym czasie wypróbuję jeszcze torcik ^.^
Tyle fajnych przepisów, że aż nie wiem od czego zacząć 😉
Ciężko doradzić, bo nie znam Twoich smaków, więc może najzwyczajniej – od początku 😉
Ja nie przepadam za awokado… wiem, że zdrowe, ale jego smak mi nie odpowiada :/