Babka marchewkowa

Kawałek ciasta w wielkanocnym koszyczku symbolizuje umiejętności i doskonałości. Zgodnie z tradycją powinien się w nim znaleźć domowy wypiek, a najlepiej babka.

Artykuł SD.png

Składniki:

  • 250 g mąki dowolnego rodzaju (może być bezglutenowa)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki ulubionego słodzidła (cukru, ksylitolu, erytrolu lub miodu)
  • 4 spore marchewki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • opcjonalnie: gorzka czekolada o zaw. kakao min. 70%

Wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i słodzidło). W osobnym naczyniu umieść mleko, olej, jajko oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Suche składniki przesyp do mokrych i delikatnie mieszamy. Całość przelej do formy na babkę, piecz w temp. 180 ºC przez ok. 40 minut. Po ostudzeniu polej stopioną czekoladą.

Smacznego!

LOGO

 

Wartość odżywcza w 100 g: (bez dodatku czekolady)

  • Wartość energetyczna: 137 kcal
  • Białko: 4,1 g
  • Tłuszcze: 2,3 g
  • Węglowodany: 26,3 g

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o