Biała dieta – co jeść po wybielaniu zębów?

Każdy, kto mnie zna, ten wie, że nie rekomenduję stosowania diet alternatywnych. Raczej staram się promować stopniową zmianę przyzwyczajeń żywieniowych opartą o zasady prawidłowego odżywiania. Istnieją jednak pewne sytuacje, kiedy jesteśmy zmuszeni do zastosowania restrykcyjnej diety przez pewien czas.

Jakiś czas temu układałam jadłospis dla osoby bezpośrednio po wybielaniu zębów. Nie ukrywam, że było to dla mnie niemałe wyzwanie, ponieważ ilość produktów, które można spożywać w tym okresie nie jest zbyt szałowa. Dieta jest trochę monotonna i uboga w warzywa i owoce, ale na szczęście nie trwa długo. Poniżej przygotowałam kilka zasad takiego sposobu odżywiania. Jak zobaczycie, dozwolone produkty w większości nie są rekomendowane w diecie osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Zasady stosowania białej diety:

  • okres stosowania to od 3 dni do 2 tygodni po wybielaniu zębów
  • należy wykluczyć produkty, które mogłyby zabarwić szkliwo, w tym kolorowe napoje i przyprawy
  • nie wolno palić papierosów co najmniej przez 2 doby po wybielaniu
  • warto stosować białe pasty do zębów wrażliwych, nitkować zęby i zrezygnować z płynów do płukania jamy ustnej

Produkty dozwolone:

  • biała mąka, pieczywo, ryż biały, kasza manna, jaglana, jęczmienna, otręby pszenne i owsiane, płatki ryżowe, makarony bezjajeczne
  • białko jaja
  • mleko, twaróg, serki śmietankowe, mozzarella, jogurt naturalny, kefir, maślanka, śmietana, masło (bez dodatków)
  • mięso drobiowe, królik, białe ryby i owoce morza
  • cukinia, bakłażan i ogórek zielony bez skórki, pietruszka, seler, kalafior, kalarepa, rzepa, czosnek, biała fasola, biała rzodkiew, białe szparagi, biała cebula, biała kapusta, ziemniaki, topinambur
  • jabłko i gruszka bez skórki, banan (ogólnie mało owoców ze względu na zawartość cukrów prostych i kwasów, które mogą podrażniać wrażliwe w tym okresie zęby i zwiększać ryzyko próchnicy)
  • wiórki i płatki kokosowe
  • do picia: woda, mleko (niektórzy zezwalają na picie herbaty i kawy przez słomkę)
  • przyprawy: sól, ew. biały pieprz

Produkty zakazane:

  • ciemne pieczywo, kasze, ryż, makaron
  • żółtko jaja
  • jogurty, serki i desery owocowe, sery żółte i topione, twarogi z dodatkiem przypraw, masło
  • czerwone mięso, podroby, pasztety, wędliny
  • warzywa zielone, czerwone, pomarańczowe, żółte, np. szpinak, brokuły, szczaw, pomidory, papryka, buraki, marchew, czerwona kapusta, czerwona cebula, czerwona fasola, dynia, kukurydza
  • owoce, tj. jagody, truskawki, maliny, jeżyny, wiśnie, czereśnie, porzeczki, żurawina, morele, arbuz, aronia, winogrona, śliwki, cytrusy
  • przetwory z barwiących warzyw i owoców, np. dżemy, sosy, przeciery, ketchup, konfitury, zupy
  • produkty zawierające kakao, kolorowe słodycze
  • do picia: kawa, herbata, kakao, kolorowe napoje, soki, koktajle, alkohol
  • przyprawy: kurkuma, curry, gyros, cynamon, papryka, gałka muszkatołowa, kostki rosołowe, sosy z proszku, musztarda, marynaty, ocet winny
  • bardzo gorące i bardzo zimne potrawy i napoje (zwłaszcza przez pierwsze 2 dni po wybielaniu – mogą powodować sporą nadwrażliwość)
  • produkty, które zawierają w swoim składzie barwniki spożywcze – na etykietach oznaczane symbolami od E100 do E199, kolor biały to tylko E170 (węglan wapnia) i E171 (dwutlenek tytanu)

Bezwzględne przestrzeganie „białej diety” obowiązuje tylko przez ustalony okres czasu. Nie należy stosować jej dłużej niż jest to zalecane, ponieważ można nabawić się niedoborów wielu niezbędnych dla zdrowia składników pokarmowych!

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o