Burak czerwony to kopalnia wielu cennych składników ukrytych w jednym warzywie. Dzięki swemu niezwykłemu składowi wykazuje szereg pozytywnych właściwości dla organizmu. Warto spożywać go w postaci surowej, najlepiej jako sok zmiksowany z innymi warzywami i/lub owocami.
Czerwony burak w swoim składzie posiada, m.in.:
- witaminy: C, A, niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy
- makro- i mikroelementy: potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, jod, molibden, mangan, itp.,
- składniki odżywcze: węglowodany, białko,
- barwniki: flawonoidy, karoten, betaina, antocyjany,
- przeciwutleniacze: flawonoidy, karoten, witamina C,
- kwasy: jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy,
- błonnik.
Cenne właściwości buraka:
- obniża ciśnienie krwi – dzięki zawartości magnezu i potasu odgrywa ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia oraz innych chorób serca,
- działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo – jest źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które są wrogami wolnych rodników i obniżają ryzyko powstawania groźnych chorób, nawet nowotworowych,
- oczyszcza wątrobę z toksyn – betanina reguluje pracę wątroby oraz przewodów żółciowych,
- działa odkwaszająco – reguluje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, zwalcza nadkwasotę, zgagę a także pomaga w leczeniu kaca,
- pomaga zwalczyć wrzody żołądka, zaparcia – regularne spożywanie reguluje pracę przewodu pokarmowego,
- jest dobrym kompanem podczas redukcji masy ciała – przyspiesza przemianę materii, zmniejsza apetyt na słodycze, a co za tym idzie wspomaga obniżanie poziomu tkanki tłuszczowej,
- działa jak naturalny detoks – przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, m.in. kwasu moczowego, metali ciężkich, szkodliwych drobnoustrojów, obniża poziom cholesterolu,
- poprawia samopoczucie – betaina, tryptofan i kwas foliowy w nim zawarte działają uspokajająco, polepszają koncentrację, zmniejszają napięcie nerwowe, pomagają w zaburzeniach snu.
Pyszne są kotlety z buraczków
Smaczne jest ciasto z buraczkami
najlepsze są domowe produkty nad którymi się wszyscy zachwycają
Niestety buraki są u nas nie docenianie 🙁
ja z burakiem lubię sałatki
pozdrawiam!
dlatego trzeba jeść dużo buraczków 🙂
Wszystko z umiarem 🙂
Buraczki na obiad zdrowe i pożywne.
Nie tylko na obiad 🙂
ja uwielbiam buraki, sa zdrowe i są świetnym składnikiem każdej potrawy.
Uwielbiam barszczyk, buraczki na ciepło i koktajl z buraka 🙂