Chleb owsiany z ziarnami

Jedliście kiedyś chleb, do którego wypieku nie używano mąki, drożdży ani zakwasu? Chcielibyście upiec chleb, ale boicie się, że Wam nie wyjdzie? Chleb owsiany z ziarnami udaje się zawsze, a jego wykonanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne.

Składniki:

  • 300 g płatków owsianych
  • 1 szklanka ziaren (dynia, słonecznik, len)
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj za pomocą łyżki. Powstałą masę przełóż do keksówki silikonowej lub metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb piecz przez 50 – 60 minut w temperaturze 180 ºC. Ostudź na kratce.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 228,7 kcal
  • białko – 9,1 g
  • tłuszcze – 9,6 g
  • węglowodany – 29,9 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
3 miesięcy temu

Chleb wyszedł pyszny. Jak go przechowywać i jak długo?

Stegendaizabela@gmail.com
Stegendaizabela@gmail.com
2 miesięcy temu

I nie bedzie sie rozpadał po upieczeniu?

Ewelina
Ewelina
1 miesiąc temu

Płatki błyskawiczne czy górskie