Chleb pełnoziarnisty

Nie ma to jak zapach, smak i chrupiąca skórka świeżo upieczonego chleba...

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 1850 (można użyć też orkiszowej, żytniej lub gotowej mieszanki mąk do wypieku chleba)
  • 250 – 300 ml wody o temp. pokojowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

Z drożdży, łyżki mąki, szczypty soli i 50 ml letniej wody zrobić rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut. Po tym czasie dolać resztę wody. Do miski wsypać mąkę, sól, wodę z drożdżami i wyrobić ciasto ręcznie lub w maszynie. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na co najmniej 2 godziny (można na całą noc), przełożyć do keksówki i piec przez 45 minut w 220 ºC . Ostudzić na kratce.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza 1 kromki (30 g):

  • wartość energetyczna – 63,3 kcal
  • białko – 2,5 g
  • tłuszcze – 0,4 g
  • węglowodany – 11,6 g

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments