Chłodnik z botwinki

W upalne dni ciężko zmusić się do gotowania i jedzenia ciepłych dań. Z pomocą przychodzi chłodnik – odżywienie i orzeźwienie w jednym.

Artykuł SD(7).png

Składniki:

  • 2 opakowania kefiru/ maślanki/ jogurtu naturalnego
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 średnie ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka masła lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypiorek lub zielona cebulka
  • sól, pieprz
  • do podania: młode ziemniaczki lub jajka na twardo

Czosnek i cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle lub oleju. Dodać pokrojone listki botwinki oraz starte na tarce buraczki i smażyć przez 10 minut. Odstawić do ostudzenia. W tym czasie zetrzeć na tarce ogórki wraz ze skórką (bez gniazda nasiennego), posiekać koperek i szczypiorek, rzodkiewkę pokroić w półplasterki. W misce wymieszać kefir z botwinką, odciśniętym z wody ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku. Podawać ze schłodzonymi ziemniakami i/lub jajkami. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

LOGO

 

Wartość odżywcza w 100 g (bez dodatków):

  • wartość energetyczna – 34,6 kcal
  • białko – 2,3 g
  • tłuszcze – 1,4 g
  • węglowodany – 4,0 g

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o