W upalne dni ciężko zmusić się do gotowania i jedzenia ciepłych dań. Z pomocą przychodzi chłodnik – odżywienie i orzeźwienie w jednym.
Składniki:
- 2 opakowania kefiru/ maślanki/ jogurtu naturalnego
- 2 pęczki botwinki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1/2 pęczka koperku
- 3 średnie ogórki
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka masła lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypiorek lub zielona cebulka
- sól, pieprz
- do podania: młode ziemniaczki lub jajka na twardo
Czosnek i cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle lub oleju. Dodać pokrojone listki botwinki oraz starte na tarce buraczki i smażyć przez 10 minut. Odstawić do ostudzenia. W tym czasie zetrzeć na tarce ogórki wraz ze skórką (bez gniazda nasiennego), posiekać koperek i szczypiorek, rzodkiewkę pokroić w półplasterki. W misce wymieszać kefir z botwinką, odciśniętym z wody ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku. Podawać ze schłodzonymi ziemniakami i/lub jajkami. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g (bez dodatków):
- wartość energetyczna – 34,6 kcal
- białko – 2,3 g
- tłuszcze – 1,4 g
- węglowodany – 4,0 g