Zdecydowanym plusem deserów bez pieczenia jest szybkość ich przygotowania oraz niski poziom trudności. Jeśli chcecie dostarczyć sobie energii w ciągu dnia, to połączenie słonecznika, kakao i daktyli powinno się sprawdzić.
Składniki:
- 200 g daktyli
- 200 g nasion słonecznika
- 2 łyżki kakao
- wiórki kokosowe, kakao – do obtoczenia
Daktyle bez pestek namocz w letniej wodzie przez około 30 minut. Po tym czasie zblenduj z nasionami słonecznika i wymieszaj z kakao. Formuj kulki i obtaczaj w wiórkach lub kakao. Przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g (bez dodatków):
- wartość energetyczna – 378,4 kcal
- białko – 10,9 g
- tłuszcze – 20,9 g
- węglowodany – 44,2 g
W tego typu deserach jest fajne kilka rzeczy – łatwość, szybkość i gwarancja dobrego smaku 😀
To prawda. Wadą jest jedynie to, że szybko się kończą 😉