Dietetyczne PLACKI ZIEMNIACZANE

13.11 przypada Dzień Placków Ziemniaczanych. Potrawa ta znana była już w XVII wieku. Do dziś cieszy się uznaniem w większości polskich domów. Nie należy do lekkich i niskokalorycznych dań, dlatego warto pokusić się na ich dietetyczną wersję.

23172810_1559713990738748_6245565856321507629_n

Przepis na DIETETYCZNE PLACKI ZIEMNIACZANE:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 – 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • sól, pieprz

Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach (dobrze odciśnij z nadmiaru wody). Czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj. Placuszki smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Podawaj z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego lub świeżymi warzywami.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 82,5 kcal
  • białko – 2,4 g
  • tłuszcze – 2,4 g
  • węglowodany – 14,0 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anka
Anka
6 lat temu

Smak dzieciństwa ^.^