13.11 przypada Dzień Placków Ziemniaczanych. Potrawa ta znana była już w XVII wieku. Do dziś cieszy się uznaniem w większości polskich domów. Nie należy do lekkich i niskokalorycznych dań, dlatego warto pokusić się na ich dietetyczną wersję.
Przepis na DIETETYCZNE PLACKI ZIEMNIACZANE:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 – 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- sól, pieprz
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach (dobrze odciśnij z nadmiaru wody). Czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj. Placuszki smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Podawaj z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego lub świeżymi warzywami.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 82,5 kcal
- białko – 2,4 g
- tłuszcze – 2,4 g
- węglowodany – 14,0 g
Smak dzieciństwa ^.^