Czy wiecie, że pizza to jeden z najzdrowszych fast-foodów? To przecież nic innego jak tradycyjne ciasto drożdżowe, świeży sos pomidorowy, warzywa i najlepszej jakości ser. Zwłaszcza, gdy przygotujemy ją samodzielnie w domu i będziemy mieli kontrolę nad ilością i jakością składników.
Składniki na 2 sztuki:
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml letniej wody
- szczypta cukru/ksylitolu
- 150 g mąki pszennej (typ dowolny, jeśli chcesz obniżyć ładunek glikemiczny, to wybierz graham, czyli 1850)
- 100 g mąki owsianej (można zmielić/zblendować płatki owsiane)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
Dodatki:
- sos pomidorowy/passata – 4 łyżki (60 g)
- ser mozzarella light – 2 kulki (250 g)
- szynka parmeńska – 60 g
- oliwki – 30 g
- rukola – 2 garści
Z pokruszonych drożdży, letniej wody, 2 łyżek mąki i cukru przygotować rozczyn – wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia. Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski, dodać sól, rozczyn, oliwę i wyrabiać ręką na gładką i elastyczną masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, pozagniatać chwilę na stolnicy, podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na 10 minut pod ściereczką. Formę do pieczenia posmarować oliwą, Na środku umieścić kulkę, spłaszczyć i rozciągnąć ugniatając palcami. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, ułożyć pozostałe dodatki i piec przez około 10 minut w temp. 220 oC. Po wyciągnięciu z pieca posypać rukolą.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 sztuki:
- wartość energetyczna – 915 kcal
- białko – 49,9 g
- tłuszcze – 28,3 g
- węglowodany – 119,1 g
Wartość odżywcza 1 porcji ciasta (bez dodatków):
- wartość energetyczna – 526 kcal
- białko – 17 g
- tłuszcze – 10,7 g
- węglowodany – 92,1 g