Fit tort, czyli kopiec kreta z malinami

Nadszedł czas na pierwszy na tym blogu tort! Czekoladowy spód, maliny, serowa masa, banany i gorzka czekolada… połączenie wręcz idealne.

Ciasto:

  • 150 g mąki dowolnego rodzaju
  • 20 g kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 10 g masła
  • 125 ml mleka

Masa:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 banan
  • 25 g żelatyny
  • 100 g erytrolu (lub więcej wg uznania)

Dodatkowo:

  • 300 g malin świeżych lub mrożonych
  • 50 g gorzkiej czekolady min. 70 % kakao
  • 3 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie)

Banana rozgnieć widelcem i zmiksuj na gładką masę razem z masłem i jajkiem. Następnie dodaj proszek do pieczenia, kakao i mąkę (stopniowo, po każdym dodaniu wymieszaj). Na końcu dolej mleko i dodaj aromat, dokładnie zmiksuj. Powstałą masę przelej do formy na torty o średnicy 20 cm i piecz w temperaturze 180 ºC przez około 25 minut. Pozostaw do ostudzenia. Na cieście poukładaj maliny.

Ser twarogowy zblenduj z jogurtem, bananem, aromatem i słodzidłem. Do powstałej masy dodaj żelatynę przygotowaną według proporcji na opakowaniu. Włóż na 5 – 10 minut do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wyłóż ją na czekoladowy spód z malinami i formuj „kopiec”. Posyp suszoną żurawiną i czekoladą startą na tarce. Przechowuj w lodówce.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 1 porcji (1/12 całości):

  • wartość energetyczna – 193,8 kcal
  • białko – 13,8 g
  • tłuszcze – 5,8 g
  • węglowodany – 23,8 g
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments