To będzie chyba najmniej dietetyczny przepis na tym blogu, ale uważam, że święta rządzą się swoimi prawami. Oczywiście poeksperymentowałam z mąką i ilością dodatków, ale suszone owoce, orzechy i mak ciężko było zastąpić czymś innym – w końcu ma to być świąteczny wypiek!
Składniki:
- 250 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
- 250 g mąki pszennej (można wybrać dowolny typ – im wyższy tym więcej błonnika i mniejszy
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru lub ksylitolu
- 180 ml letniego mleka 2 % tł.
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 białko do posmarowania ciasta
- 300 g gotowej masy makowej z puszki
- 3 łyżki cukru lub ksylitolu do posypania ciasta po wierzchu
Do miski wsypać obydwa rodzaje mąki, zrobić dołek, skruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem, przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. W tym czasie roztopić masło i odstawić do wystudzenia. Do miski z mąką i rozczynem dodać jajka, roztopione masło i wyrobić ciasto na gładką i elastyczną masę. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę pod ściereczką.
Ciasto wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką i chwilę je powyrabiać. Uformować rulon i podzielić go na 4 równe części formując kulki. Pierwszy kawałek ciasta chwilę zagnieść, następnie rozwałkować na okrąg o średnicy około 25 cm. Położyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Kolejny kawałek również chwilę zagnieść, rozwałkować na okrąg i położyć na pierwszej warstwie. Posmarować masą makową i to samo zrobić z 3 kawałkiem ciasta. Ostatnią kulkę rozwałkować i przykryć wcześniej ułożone blaty.
Ciasto przełożone masą makową pokroić na 16 równych części. Środek zostawić bez nacinania – najlepiej odcisnąć sobie delikatnie brzeg szklanki, by pozostał w całości. Następnie należy złapać 2 sąsiadujące kawałki i obkręcić jeden 2 razy w prawo, a drugi 2 razy w lewo i skleić je końcami. I tak do samego końca, aż powstanie gwiazda. Odstawić jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować ciasto roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku przez około 25 minut w temp. 180 oC.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 1 porcji (1/8 całości):
- wartość energetyczna – 439,9 kcal
- białko – 13,3 g
- tłuszcze – 14,0 g
- węglowodany – 64,1 g