Gwiazda drożdżowa, czyli owsiany makowiec świąteczny

To będzie chyba najmniej dietetyczny przepis na tym blogu, ale uważam, że święta rządzą się swoimi prawami. Oczywiście poeksperymentowałam z mąką i ilością dodatków, ale suszone owoce, orzechy i mak ciężko było zastąpić czymś innym – w końcu ma to być świąteczny wypiek!

Składniki:

  • 250 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
  • 250 g mąki pszennej (można wybrać dowolny typ – im wyższy tym więcej błonnika i mniejszy
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru lub ksylitolu
  • 180 ml letniego mleka 2 % tł.
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1 białko do posmarowania ciasta
  • 300 g gotowej masy makowej z puszki
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu do posypania ciasta po wierzchu

Do miski wsypać obydwa rodzaje mąki, zrobić dołek, skruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem, przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. W tym czasie roztopić masło i odstawić do wystudzenia. Do miski z mąką i rozczynem dodać jajka, roztopione masło i wyrobić ciasto na gładką i elastyczną masę. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę pod ściereczką.

Ciasto wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką i chwilę je powyrabiać. Uformować rulon i podzielić go na 4 równe części formując kulki. Pierwszy kawałek ciasta chwilę zagnieść, następnie rozwałkować na okrąg o średnicy około 25 cm. Położyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Kolejny kawałek również chwilę zagnieść, rozwałkować na okrąg i położyć na pierwszej warstwie. Posmarować masą makową i to samo zrobić z 3 kawałkiem ciasta. Ostatnią kulkę rozwałkować i przykryć wcześniej ułożone blaty.

Ciasto przełożone masą makową pokroić na 16 równych części. Środek zostawić bez nacinania – najlepiej odcisnąć sobie delikatnie brzeg szklanki, by pozostał w całości. Następnie należy złapać 2 sąsiadujące kawałki i obkręcić jeden 2 razy w prawo, a drugi 2 razy w lewo i skleić je końcami. I tak do samego końca, aż powstanie gwiazda. Odstawić jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować ciasto roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku przez około 25 minut w temp. 180 oC.

Smacznego!

Wartość odżywcza w 1 porcji (1/8 całości):

  • wartość energetyczna – 439,9 kcal
  • białko – 13,3 g
  • tłuszcze – 14,0 g
  • węglowodany – 64,1 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments