indyk pod duszonymi jabłkami

Indyk pieczony z jabłkami

Mięso jadamy przeważnie z dodatkami warzywnymi, ale jeśli jesteście fanami eksperymentów kulinarnych, to ten przepis jest dla Was!

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g piersi z indyka
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy do mięsa

Wykonanie:

Piersi z indyka podziel na mniejsze kawałki i przypraw – wszystko według upodobań. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki i ułóż na mięsie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez około 25 minut. W sezonie grillowym można wykorzystać powyższe składniki i wrzucić je na ruszt.

Smacznego!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Wartość energetyczna – 273 kcal
  • Białko – 29,8 g
  • Tłuszcze – 4,1 g
  • Węglowodany – 30,9 g
5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments