Masz zapas świeżych lub mrożonych owoców? Dodaj jajko, jogurt i mąkę i usmaż sobie pyszne placuszki na śniadanie!
Składniki:
- 1 jajko
- 50 g mąki dowolnego rodzaju
- 150 g jeżyn lub innych owoców
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 100 g jogurtu/skyru naturalnego
- 1 banan
Jajko zmiksuj razem z olejem, jogurtem i zblendowanymi owocami. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj delikatnie łyżką. Na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu smaż obustronnie placuszki. Podawaj ze świeżym bananem lub innymi dodatkami.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji:
- wartość energetyczna – 538 kcal
- białko – 20,1 g
- tłuszcze – 14,1 g
- węglowodany – 86,1 g