Wystarczy zmieszać ze sobą zaledwie kilka składników, by urozmaicić zwykłą kanapkę. Zamiast masła można posmarować chleb pastą lub warzywnym smalcem, udekorować jajkiem i świeżymi warzywami – im więcej kolorów, tym zdrowiej i smaczniej!
Pasta twarogowa z rybą wędzoną
- 250 g twarogu półtłustego
- 100 g wędzonej makreli
- 3 – 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 czerwona cebula
- 1/2 ząbka czosnku (opcj.)
- szczypiorek do posypania
Twaróg rozgnieć widelcem lub zblenduj. Następnie zmieszaj z makrelą, cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem. Pasty nie trzeba doprawiać – makrela nada jej odpowiedniego smaku.
Pasta twarogowa z pistacjami i awokado
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 spore awokado
- 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki
- 1 łyżka oleju
- garść pistacji (bez soli)
- sól, pieprz
Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, skrop cytryną i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj pokruszony twaróg, olej, szczyptę soli i pieprzu oraz drobno posiekane pistacje. Dobrze wymieszaj.
Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki
- 1 i 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta chilli
- pieprz, sól
Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, posmaruj olejem i piecz na blaszce w 170 °C przez 25 minut. Po ostudzeniu zdejmij skórkę i przełóż do pojemnika blendera razem z ciecierzycą. Następnie dodaj czosnek, chilli, pieprz i sól i dokładnie zblenduj. Na końcu wsyp natkę pietruszki i dobrze wymieszaj.
Fasolowy smalec
- 400 g białej fasoli z puszki lub 250 g ugotowanej
- 1 spora cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Fasolę odcedź, ale pozostaw kilka łyżek zalewy. Przygotowane składniki rozgnieć widelcem lub praską do ziemniaków. Gdyby pasta wyszła za sucha, dolej zalewy z puszki.
Smalec z orzechów nerkowca
- 2 szklanki orzechów nerkowca
- 1 duża cebula
- 1 spory ząbek czosnku
- 1 małe jabłko
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 3 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
- ok. 0,25 szkl wody
Świetne pomysły! Smalcu roślinnego jeszcze nie jadłam… 😀
Świetne pomysły! Na pewno wypróbuję w swojej kuchni!
Pasta z pieczonej papryki – mega <3
Smalec z fasoli – obłędny:)
Hmm ciekawe propozycje…