Krem brokułowo-szparagowy

Wiosna ma to do siebie, że na straganach pojawia się coraz więcej zielonych warzyw. Połączenie brokuła ze szparagami to istna bomba witaminowo-antyoksydacyjna. Odżywi komórki, wzmocni odporność, doda energii. Można zjeść na ciepło lub na zimno – w zależności od pogody 😉

Artykuł SD(2).png

Składniki:

  • 5 różyczek brokuła
  • pęczek szparagów
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • woda
  • makaron/grzanki/pestki dyni/jogurt – opcjonalnie do podania

Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew i pietruszkę w talarki, a ziemniaki w kostkę. Brokuła podzielić na różyczki, usunąć twarde części szparagów, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklić na oleju, po chwili dodać marchewkę, pietruszkę, szparagi i poddusić pod przykryciem przez 10 min. Po tym czasie zalać warzywa wodą i dusić przez kolejne 10 minut. Dodać ziemniaki i brokuły i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Zestawić z ognia, po przestudzeniu zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku, ew. dolać wody. Podawać na ciepło lub na zimno z makaronem, grzankami, pestkami dyni, kleksem jogurtu lub pieczywem – wg upodobań.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g (bez dodatków):

  • wartość energetyczna – 31,1 kcal
  • białko – 1,2 g
  • tłuszcze – 1,0 g
  • węglowodany – 5,3 g

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o