Wiosna ma to do siebie, że na straganach pojawia się coraz więcej zielonych warzyw. Połączenie brokuła ze szparagami to istna bomba witaminowo-antyoksydacyjna. Odżywi komórki, wzmocni odporność, doda energii. Można zjeść na ciepło lub na zimno – w zależności od pogody 😉
Składniki:
- 5 różyczek brokuła
- pęczek szparagów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- woda
- makaron/grzanki/pestki dyni/jogurt – opcjonalnie do podania
Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew i pietruszkę w talarki, a ziemniaki w kostkę. Brokuła podzielić na różyczki, usunąć twarde części szparagów, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklić na oleju, po chwili dodać marchewkę, pietruszkę, szparagi i poddusić pod przykryciem przez 10 min. Po tym czasie zalać warzywa wodą i dusić przez kolejne 10 minut. Dodać ziemniaki i brokuły i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Zestawić z ognia, po przestudzeniu zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku, ew. dolać wody. Podawać na ciepło lub na zimno z makaronem, grzankami, pestkami dyni, kleksem jogurtu lub pieczywem – wg upodobań.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g (bez dodatków):
- wartość energetyczna – 31,1 kcal
- białko – 1,2 g
- tłuszcze – 1,0 g
- węglowodany – 5,3 g