Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa-krem. Sprawdzi się w szczególności w sezonie jesienno-zimowym.
Składniki:
- 0,5 kg buraków
- 1/2 l bulionu warzywnego (wywar z włoszczyzny z dodatkiem listka laurowego, kilku ziaren ziela angielskiego, pieprzu i soli)
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 200 g grzanek z chleba pełnoziarnistego
Buraki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj. Cebulę, czosnek i jabłko pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z dodatkiem imbiru przez około 4 minuty. Następnie dodaj wcześniej przygotowane buraki i zalej wszystko bulionem. Dopraw solą i pieprzem, gotuj około 10 minut, a po przestygnięciu zblenduj. Podawaj z dodatkiem grzanek (garść = 25 g).
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 59,7 kcal
- białko – 2,1 g
- tłuszcze – 1,6 g
- węglowodany – 10,6 g