KREM BURACZKOWY z jabłkiem i imbirem

Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa-krem. Sprawdzi się w szczególności w sezonie jesienno-zimowym.

 

Krem z buraków

Składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • 1/2 l bulionu warzywnego (wywar z włoszczyzny z dodatkiem listka laurowego, kilku ziaren ziela angielskiego, pieprzu i soli)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 200 g grzanek z chleba pełnoziarnistego

Buraki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj. Cebulę, czosnek i jabłko pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z dodatkiem imbiru przez około 4 minuty. Następnie dodaj wcześniej przygotowane buraki i zalej wszystko bulionem. Dopraw solą i pieprzem, gotuj około 10 minut, a po przestygnięciu zblenduj. Podawaj z dodatkiem grzanek (garść = 25 g).

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 59,7 kcal
  • białko – 2,1 g
  • tłuszcze – 1,6 g
  • węglowodany – 10,6 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments