Leczo to danie, które w polskich domach kojarzy się przede wszystkim z pomidorami, cukinią i kiełbasą z dodatkiem pieczywa. W poniższej propozycji kiełbasa i chleb zostały wymienione na mielone mięso i makaron.
Składniki (4 porcje):
- 500 g mielonego indyka
- 1 duża cebula
- 2 duże cukinie
- 2 duże papryki
- 500 g pomidorów świeżych lub z puszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, słodka papryka
- 2 szklanki makaronu
W garnku z szerokim dnie rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj mielone mięso i obsmaż z dodatkiem przypraw. Warzywa pokrój w kostkę, pomidory obierz ze skórki. Do mięsa dodaj paprykę i cukinię i smaż przez około 10 minut. Po tym czasie dorzuć pomidory i gotuj przez 10 minut z pozostałymi składnikami. Gotowe leczo podawaj z ugotowanym al’dente makaronem.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- wartość energetyczna – 377 kcal
- białko – 24,75 g
- tłuszcze – 13 g
- węglowodany – 46,5 g
O! Fajna alternatywa dla pieczywa. I fajnie, że bez kiełbasy, bo nie przepadam xD