Leczo z makaronem

Leczo to danie, które w polskich domach kojarzy się przede wszystkim z pomidorami, cukinią i kiełbasą z dodatkiem pieczywa. W poniższej propozycji kiełbasa i chleb zostały wymienione na mielone mięso i makaron.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g mielonego indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 duże cukinie
  • 2 duże papryki
  • 500 g pomidorów świeżych lub z puszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 2 szklanki makaronu

W garnku z szerokim dnie rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj mielone mięso i obsmaż z dodatkiem przypraw. Warzywa pokrój w kostkę, pomidory obierz ze skórki. Do mięsa dodaj paprykę i cukinię i smaż przez około 10 minut. Po tym czasie dorzuć pomidory i gotuj przez 10 minut z pozostałymi składnikami. Gotowe leczo podawaj z ugotowanym al’dente makaronem.

LOGO

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • wartość energetyczna – 377 kcal
  • białko – 24,75 g
  • tłuszcze – 13 g
  • węglowodany – 46,5 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mira
Mira
4 lat temu

O! Fajna alternatywa dla pieczywa. I fajnie, że bez kiełbasy, bo nie przepadam xD