Makaron strączkowy z pomidorami i mozzarellą

Przepis z serii „nie mam czasu na gotowanie”, czyli wysokobiałkowa obiadokolacja gotowa w mniej niż 20 minut.

Składniki na 2 małe porcje lub 1 dużą:

  • 100 g makaronu z ciecierzycy lub soczewicy (do kupienia, np. w Lidlu lub Biedronce)
  • 1 puszka pomidorów (300 g)
  • 1 kulka mozzarelli light
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia świeża lub suszona

Makaron ugotuj al dente. Na oliwie podsmaż delikatnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pomidory i duś przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dorzuć makaron i przyprawy, wymieszaj. Na koniec dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę i podduś pod przykryciem do roztopienia sera.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 1 małej porcji:

  • wartość energetyczna – 255,5 kcal
  • białko – 19 g
  • tłuszcze – 10,7 g
  • węglowodany – 18,5 g
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments