Przepis z serii “nie mam czasu na gotowanie”, czyli wysokobiałkowa obiadokolacja gotowa w mniej niż 20 minut.

Składniki na 2 małe porcje lub 1 dużą:
- 100 g makaronu z ciecierzycy lub soczewicy (do kupienia, np. w Lidlu lub Biedronce)
- 1 puszka pomidorów (300 g)
- 1 kulka mozzarelli light
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, bazylia świeża lub suszona
Makaron ugotuj al dente. Na oliwie podsmaż delikatnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pomidory i duś przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dorzuć makaron i przyprawy, wymieszaj. Na koniec dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę i podduś pod przykryciem do roztopienia sera.
Smacznego!

Wartość odżywcza w 1 małej porcji:
- wartość energetyczna – 255,5 kcal
- białko – 19 g
- tłuszcze – 10,7 g
- węglowodany – 18,5 g