Makaron z cukinią w sosie śmietanowym

Śmietana w zdrowej diecie? Od czasu do czasu, w odpowiedniej ilości jeszcze nikomu krzywdy nie zrobiła. Zdecydowanie nie polecam całkowitych restrykcji i ograniczeń. Za to polecam Wam ten przepis!

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g makaronu z soczewicy, groszku lub ciecierzycy (można użyć też z mąki durum i pełnoziarnistego, ale zawartość białka będzie wtedy niższa)
  • 150 ml śmietany 12 % tł.
  • 1 duża cukinia (około 400 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorków koktajlowych (można pominąć, ale nadają dodatkowej kwaskowatości)
  • sól, pieprz, ulubione zioła i przyprawy

Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki, dodać na patelnię i poddusić na wodzie na półtwardo. Pod koniec można dodać pomidorki. Następnie dodać śmietanę i przyprawy, zagotować. Całość wymieszać z makaronem.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Wartość energetyczna – 652 kcal
  • Białko – 35,4 g
  • Tłuszcze – 14,1 g
  • Węglowodany – 97,8 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments