Śmietana w zdrowej diecie? Od czasu do czasu, w odpowiedniej ilości jeszcze nikomu krzywdy nie zrobiła. Zdecydowanie nie polecam całkowitych restrykcji i ograniczeń. Za to polecam Wam ten przepis!

Składniki na 2 porcje:
- 250 g makaronu z soczewicy, groszku lub ciecierzycy (można użyć też z mąki durum i pełnoziarnistego, ale zawartość białka będzie wtedy niższa)
- 150 ml śmietany 12 % tł.
- 1 duża cukinia (około 400 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 5 pomidorków koktajlowych (można pominąć, ale nadają dodatkowej kwaskowatości)
- sól, pieprz, ulubione zioła i przyprawy
Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki, dodać na patelnię i poddusić na wodzie na półtwardo. Pod koniec można dodać pomidorki. Następnie dodać śmietanę i przyprawy, zagotować. Całość wymieszać z makaronem.
Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji:
- Wartość energetyczna – 652 kcal
- Białko – 35,4 g
- Tłuszcze – 14,1 g
- Węglowodany – 97,8 g