Makaron z czerwoną fasolą i pomidorami

Wracasz do domu po pracy i jedyne o czym marzysz, to zjeść coś ciepłego? Makaron z czerwoną fasolą i pomidorami to danie, które przygotujesz w mniej niż 20 minut.

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g dowolnego makaronu
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g – 240 g po odsączeniu)
  • 2 duże pomidory lub pomidory w puszce (300 g)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • pieprz, sól

Wykonanie:

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu (aby przyspieszyć proces, wlej do garnka wrzącą wodę ugotowaną w czajniku). Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę (możesz dodać też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku). Następnie dodaj pokrojone pomidory i chwilę podduś, aż do miękkości. Na końcu dodaj odcedzoną i przepłukaną na sicie fasolę oraz ugotowany makaron, dopraw do smaku. Całość wymieszaj, chwilę podgrzej, przełóż na talerz.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • wartość energetyczna – 471 kcal
  • białko – 23,1 g
  • tłuszcze – 7,3 g
  • węglowodany – 75,7 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments