Wracasz do domu po pracy i jedyne o czym marzysz, to zjeść coś ciepłego? Makaron z czerwoną fasolą i pomidorami to danie, które przygotujesz w mniej niż 20 minut.
Składniki na 2 porcje:
- 150 g dowolnego makaronu
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g – 240 g po odsączeniu)
- 2 duże pomidory lub pomidory w puszce (300 g)
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- pieprz, sól
Wykonanie:
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu (aby przyspieszyć proces, wlej do garnka wrzącą wodę ugotowaną w czajniku). Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę (możesz dodać też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku). Następnie dodaj pokrojone pomidory i chwilę podduś, aż do miękkości. Na końcu dodaj odcedzoną i przepłukaną na sicie fasolę oraz ugotowany makaron, dopraw do smaku. Całość wymieszaj, chwilę podgrzej, przełóż na talerz.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- wartość energetyczna – 471 kcal
- białko – 23,1 g
- tłuszcze – 7,3 g
- węglowodany – 75,7 g