W ostatnim wpisie poznaliście najważniejsze właściwości miodu. Teraz czas zastosować go w swojej kuchni. Dziś proponuję proste w przygotowaniu pieczone skrzydełka z kurczaka z dodatkiem ryżu i sałatki.
Do upieczenia słodko-pikantnych skrzydełek potrzebujemy:
- 6 skrzydełek z kurczaka
- 1/2 łyżki słodkiej lub ostrej papryki
- 1 łyżkę miodu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki wody
- szczyptę soli
- pieprz do smaku
- 100 g brązowego ryżu
Składniki na sałatkę:
- 1 duży pomidor
- 1 mały ogórek
- 4 liście sałaty
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz
Z podanych składników przygotuj marynatę. Skrzydełka obierz ze skóry, włóż do marynaty i pozostaw w lodówce na 12 godzin. Po tym czasie włóż skrzydełka do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180ºC. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw i porcją brązowego ryżu.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 120,8 kcal
- białko – 5,8 g
- tłuszcze – 5,7 g
- węglowodany – 13,2 g
Sam widok przykuwa uwagę. Ciekawy dodatek, nie jadłam nigdy mięsa z miodem.
Hmm bardzo interesujące połączenie smaków.