Dynia i Halloween to nieodłączne elementy jesieni. Co wyjdzie z ich połączenia? Całkiem smaczny deser z czekoladową pajęczyną gotowy w zaledwie pół godziny.
Składniki:
- 300 g puree z dyni (dynię wcześniej ugotować lub upiec i zmiksować na mus)
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 50 ml oleju rzepakowego
- 5 łyżek płynnego miodu
- gorzka czekolada
Wykonanie:
Zmieszaj ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce zmiksuj jajka z miodem, puree i olejem. Następnie wsypuj stopniowo suche składniki do mokrych i dobrze wymieszaj. Gotową masą napełniaj foremki na muffiny do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 180 ºC przez około 20 minut. Po wystudzeniu udekoruj stopioną czekoladą.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energtyczna: 254,6 kcal
- Białko: 5,7 g
- Tłuszcze: 10,2 g
- Węglowodany: 38,6 g
Wyglądają super. Dzieci będą zachwycone 🙂