Pączki twarogowe

Niebawem dzień pączków i faworków. Czytaliście kiedyś skład sklepowego pączka? Ja czytałam. Od tamtej pory staram się ich unikać. Poniżej przepis na pieczone „pączki” twarogowe – wysokobiałkowe, smaczne, sycące i dobre nie tylko w Tłusty Czwartek.

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki (lub więcej wg uznania – ale wtedy trzeba doliczyć dodatkową kaloryczność)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu lub kilka ziarenek laski wanilii
  • 3 łyżki cukru + 1 łyżka cynamonu do posypania

Ser wymieszaj dokładnie z jajkami i cynamonem/wanilią (najlepiej zblendować, by nie było grudek). Następnie dodawaj stopniowo mąkę, mieszając po każdym dosypaniu. Dłonie obtocz w mące, formuj kulki i wykładaj na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką. Cukier zmieszaj z cynamonem i posyp każdą kulkę ciasta. Pączki piecz przez 25 minut w temperaturze 180 ºC.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 173,8 kcal
  • białko – 16,6 g
  • tłuszcze – 4,1 g
  • węglowodany – 18,4 g

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
5 miesięcy temu

Dzien dobry, czy maka owiana sie sprawdzi?

Kasia
Kasia
5 miesięcy temu

Zrobiłam wczoraj. Bardzo lekkie i ciekawe w smaku – pyszne i proste! Zjedliśmy całą blachę w 4 osoby i nikt nie czuł się ciężko, a chęć na tłustoczwartkowego pączka zaspokojona. Polecam przepis 🙂