Pieczarkowa CUKINIA

Sezon na cukinię trwa i szkoda by było z niego nie skorzystać. Dziś pomysł na… szybki, lekki i sycący obiad – cukinię faszerowaną pieczarkami, warzywami i ryżem. Palce lizać!

 Desktop13

Składniki:

  • 4 cukinie średniej wielkości
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 woreczek ciemnego ryżu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 100 g utartego parmezanu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz, sól

Cukinię przekrój wzdłuż, wydrąż gniazda nasienne i poukładaj na folii aluminiowej. Cebulę, paprykę i pieczarki pokrój na kawałki i podduś na patelni z odrobiną oleju i przypraw. W między czasie ugotuj brązowy ryż al dente. Wymieszaj składniki na farsz i nadziewaj cukinie. Na końcu posyp startym parmezanem i udekoruj natką pietruszki. Piecz w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 52,1 kcal
  • białko – 3,1 g
  • tłuszcze – 2,2 g
  • węglowodany – 6,2 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments