Racuchy z truskawkami

Pieczone racuchy z truskawkami to lżejszy odpowiednik smażonych placuszków drożdżowych. Taka forma przygotowania obniża kaloryczność oraz zmniejsza uczucie ciężkości na żołądku w porównaniu do tradycyjnego smażenia.

Artykuł SD.png

Składniki:

  • 500 mleka/jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
  • 400 g mąki dowolnego rodzaju
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka (jeśli jesteś alergikiem możesz użyć któregoś z zamienników)
  • 3 łyżki oleju + 3 łyżki do wysmarowania papieru do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g truskawek lub innych owoców

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, zrobić na środku zagłębienie, wlać lekko podgrzane mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem. Po tym czasie dodać jajka i olej i zmiksować lub dokładnie wymieszać drewnianą łyżką z resztą składników. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 – 40 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać pokrojone owoce, delikatnie wymieszać i odstawić na około 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 ºC. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić. Łyżką formować dowolnej wielkości placuszki. Piec przez około 25 minut.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 152,3 kcal
  • białko – 4,3 g
  • tłuszcze – 4,1 g
  • węglowodany – 26,9 g

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o