Pieczone racuchy z truskawkami to lżejszy odpowiednik smażonych placuszków drożdżowych. Taka forma przygotowania obniża kaloryczność oraz zmniejsza uczucie ciężkości na żołądku w porównaniu do tradycyjnego smażenia.
Składniki:
- 500 mleka/jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
- 400 g mąki dowolnego rodzaju
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka (jeśli jesteś alergikiem możesz użyć któregoś z zamienników)
- 3 łyżki oleju + 3 łyżki do wysmarowania papieru do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g truskawek lub innych owoców
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, zrobić na środku zagłębienie, wlać lekko podgrzane mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem. Po tym czasie dodać jajka i olej i zmiksować lub dokładnie wymieszać drewnianą łyżką z resztą składników. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 – 40 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać pokrojone owoce, delikatnie wymieszać i odstawić na około 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 ºC. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić. Łyżką formować dowolnej wielkości placuszki. Piec przez około 25 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 152,3 kcal
- białko – 4,3 g
- tłuszcze – 4,1 g
- węglowodany – 26,9 g