Razowe rogaliki z jabłkami i cynamonem

Wszyscy dziś pieką „rogale marcińskie” z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem makowo-bakaliowym. Ja postanowiłam zrobić coś zdrowszego – pełnoziarnistego, drożdżowego, z małą ilością cukru i dodatkiem jabłek.

 

100_7060

Składniki na około 20 rogalików:

  • 100 g mąki pszennej (typ 650)
  • 100 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 50 ml wody
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml mleka (roślinnego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 – 2 jabłka
  • cynamon
  • mleko do posmarowania

Wszystkie składniki, oprócz jabłek i cynamonu, włóż do miski i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut aż do momentu odrywania się od ręki (nie podsypuj mąką, bo rogaliki będą zbyt twarde). Następnie pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu i pod przykryciem na 1 – 3 godzin. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, potnij na trójkąty, nadziej kawałkami jabłek, zwiń, posmaruj mlekiem i posyp cynamonem. Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz przez około 20 minut do zarumienienia.

Smacznego!

LOGO

 

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 183,1 kcal
  • białko – 3,9 g
  • tłuszcze – 7,3 g
  • węglowodany – 28,4 g
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments