Ogrodowa odmiana rzeżuchy (pieprzycy siewnej) dotarła do Polski w XV wieku i od tamtej pory kojarzona jest z okresem wielkanocnym. Te niepozorne łodyżki zakończone listkami kryją w sobie wiele cennych witamin i minerałów, dlatego warto pamiętać o nich przez cały rok.
Rzeżucha jest prawdziwą kopalnią witamin i składników mineralnych. Jej spożywanie dostarcza organizmowi witaminę A, C, K, B2, B6, kwas foliowy oraz wapń, żelazo, potas, magnez, miedź, chrom, jod, siarkę i mangan. Dzięki swojemu bogatemu składowi wykazuje wiele korzyści, a jej lecznicza moc została doceniona przez medycynę ludową wieki temu.
Oto niektóre z jej właściwości:
- pobudza apetyt i trawienie,
- dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy,
- obniża poziom cukru we krwi,
- wspomaga leczenie anemii i choroby wieńcowej,
- usprawnia pracę trzustki,
- pomaga w leczeniu osteoporozy i reumatyzmu,
- polecana osobom z niedoczynnością tarczycy,
- działa moczopędnie, wskazana przy chorobach nerek (UWAGA! W nadmiarze może wywołać zapalenie pęcherza. Kilka małych porcji wielkości łyżeczki od herbaty w ciągu doby będzie wystarczające),
- wykazuje właściwości antyoksydacyjne,
- poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci,
- może wspomagać leczenie trądziku i łojotoku,
- dodaje sił witalnych (nieoceniona w okresie przesilenia wiosennego).
Rzeżucha znalazła zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce. Świeże łodyżki dodaje się przeważnie do twarogu, sałatek, zup, surówek, koktajli, kanapek. Można przygotować z nich napój regenerujący (2 garści rzeżuchy dokładnie zblendować i rozcieńczyć wodą, pić na czczo 1 szklankę), który sprawdzi się również do przemywania twarzy (rozjaśnia piegi, plamy i przebarwienia – zmieszać sok z rzeżuchy z miodem w proporcji 3:1, nawilżyć skórę, po wyschnięciu spłukać) oraz wzmocnienia włosów (1/2 szklanki napoju wetrzeć w mokre włosy, owinąć głowę folią, a następnie ręcznikiem, po pół godziny spłukać letnią wodą).
Źródła:
Kujawa A., 1993. Rzeżucha nie tylko do dekoracji. Wiadomości Rolnicze, 7, 9
Sikora E., 2011. Rzeżucha nie tylko na Wielkanoc. Działkowiec, 4, 56
Odżywiam się zdrowo , jem owoce i warzywa, jem regularnie, Miałam jeszcze niedawno kilka kg do zrzucenia. Udało mi się 🙂
P.S. uwielbiam rzeżuchę!
pięknie wygląda na świątecznym stole no i te właściwości…
ja polecam kilka prostych przepisów na zdrowe wyroby
lubię rzeżuchę w sałatkach
polecam sałatkę z kiełkami
pozdrawiam!
dlatego jemy rzeżuchę 🙂
polecamy pastę śniadaniwoą z rzeżuchą – porcja energii na dobry początek dnia
Pyszna sałatka
pięknie wygląda na świątecznym stole i te właściwości…
ja polecam kilka prostych przepisów na zdrowe wyroby
Rzeżucha obowiązkowo na wielkanocnym stole. Zdrowa i piękna. Zapraszam na świąteczne potrawy
Domowa rzeżucha
Thanks a lot for posting this article.
miło się czytało
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak istotne jest właściwe odżywianie. Wpływa ono nie tylko na naszą sylwetkę, ale także na odporność na zakażenia, infekcje i szereg innych dolegliwości…
Uwielbiam i jadam praktycznie przez cały rok.
Pozdrawiam