RZEŻUCHA – bogactwo witamin i minerałów

Ogrodowa odmiana rzeżuchy (pieprzycy siewnej) dotarła do Polski w XV wieku i od tamtej pory kojarzona jest z okresem wielkanocnym. Te niepozorne łodyżki zakończone listkami kryją w sobie wiele cennych witamin i minerałów, dlatego warto pamiętać o nich przez cały rok.

Projekt bez tytułu

Rzeżucha jest prawdziwą kopalnią witamin i składników mineralnych. Jej spożywanie dostarcza organizmowi witaminę A, C, K, B2, B6, kwas foliowy oraz wapń, żelazo, potas, magnez, miedź, chrom, jod, siarkę i mangan. Dzięki swojemu bogatemu składowi wykazuje wiele korzyści, a jej lecznicza moc została doceniona przez medycynę ludową wieki temu.

Oto niektóre z jej właściwości:

  • pobudza apetyt i trawienie,
  • dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • wspomaga leczenie anemii i choroby wieńcowej,
  • usprawnia pracę trzustki,
  • pomaga w leczeniu osteoporozy i reumatyzmu,
  • polecana osobom z niedoczynnością tarczycy,
  • działa moczopędnie, wskazana przy chorobach nerek (UWAGA! W nadmiarze może wywołać zapalenie pęcherza. Kilka małych porcji wielkości łyżeczki od herbaty w ciągu doby będzie wystarczające),
  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne,
  • poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci,
  • może wspomagać leczenie trądziku i łojotoku,
  • dodaje sił witalnych (nieoceniona w okresie przesilenia wiosennego).
Rzeżucha znalazła zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce. Świeże łodyżki dodaje się przeważnie do twarogu, sałatek, zup, surówek, koktajli, kanapek. Można przygotować z nich napój regenerujący (2 garści rzeżuchy dokładnie zblendować i rozcieńczyć wodą, pić na czczo 1 szklankę), który sprawdzi się również do przemywania twarzy (rozjaśnia piegi, plamy i przebarwienia – zmieszać sok z rzeżuchy z miodem w proporcji 3:1, nawilżyć skórę, po wyschnięciu spłukać) oraz wzmocnienia włosów (1/2 szklanki napoju wetrzeć w mokre włosy, owinąć głowę folią, a następnie ręcznikiem, po pół godziny spłukać letnią wodą).

 

LOGO

Źródła:

Kujawa A., 1993. Rzeżucha nie tylko do dekoracji. Wiadomości Rolnicze, 7, 9

Sikora E., 2011. Rzeżucha nie tylko na Wielkanoc. Działkowiec, 4, 56

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
~kasia
~kasia
3 lat temu

Odżywiam się zdrowo , jem owoce i warzywa, jem regularnie, Miałam jeszcze niedawno kilka kg do zrzucenia. Udało mi się 🙂

P.S. uwielbiam rzeżuchę!

~Ania
3 lat temu
Reply to  ~kasia

pięknie wygląda na świątecznym stole no i te właściwości…
ja polecam kilka prostych przepisów na zdrowe wyroby

~Obżarciuch
3 lat temu
Reply to  ~Ania

lubię rzeżuchę w sałatkach
polecam sałatkę z kiełkami

pozdrawiam!

~Rondel
3 lat temu
Reply to  ~Obżarciuch

dlatego jemy rzeżuchę 🙂
polecamy pastę śniadaniwoą z rzeżuchą – porcja energii na dobry początek dnia

~henia
3 lat temu
Reply to  ~kasia

Pyszna sałatka

~Ania
3 lat temu

pięknie wygląda na świątecznym stole i te właściwości…
ja polecam kilka prostych przepisów na zdrowe wyroby

~Bartosz
~Bartosz
3 lat temu

Rzeżucha obowiązkowo na wielkanocnym stole. Zdrowa i piękna. Zapraszam na świąteczne potrawy

~przepismamy
3 lat temu

Domowa rzeżucha

~Sofia
3 lat temu

Thanks a lot for posting this article.

~Zosia
~Zosia
3 lat temu

miło się czytało

~podolodzy.pl
3 lat temu

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak istotne jest właściwe odżywianie. Wpływa ono nie tylko na naszą sylwetkę, ale także na odporność na zakażenia, infekcje i szereg innych dolegliwości…

Iga
Iga
2 lat temu

Uwielbiam i jadam praktycznie przez cały rok.
Pozdrawiam