Wiosna… z ziemi zaczynają wyrastać nowalijki… Całą zimę czekaliśmy na świeże warzywa i wreszcie będziemy mogli je codziennie spożywać. Nie oszczędzajmy więc na błonniku, minerałach i witaminach w nich zawartych, niech ogranie nas “sałatkowe love” 😉
Sałatka z liśćmi rzodkiewki
- pęczek i liście rzodkiewki
- 2 garści ulubionej sałaty
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu/soku z cytryny
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Sałatę i liście rzodkiewki porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na pół, cebulę posiekaj w krążki, rzodkiewkę pokrój na ćwiartki. Całość wymieszaj, polej oliwą zmieszaną z octem i ziołami prowansalskimi. Możesz podać z grzankami z chleba pełnoziarnistego nasmarowanego czosnkiem.
Sałatka z roszponką i jabłkiem
- 150 g roszponki
- 1 duże jabłko
- 50 g sera gorgonzola
- 10 rzodkiewek
- 20 g prażonych pestek dyni
Roszponkę umyj i osusz, rzodkiewkę i jabłka pokrój na cienkie plasterki. Dodaj pokrojony w kostkę ser oraz pestki dyni. Wszystko delikatnie wymieszaj. Podawaj z grzankami z ciemnego pieczywa.
Sałatka z kurczakiem w sosie czosnkowym
- 200 g fileta z kurczaka
- 150 g miksu sałat
- 50 g pomidora
- 50 g papryki
- 80 g jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- pieprz
Kurczaka pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni bez tłuszczu. Paprykę i pomidora pokrój w kostkę, a następnie wymieszaj razem z miksem sałat i przestudzonym kurczakiem. Całość polej sosem czosnkowym przygotowanym z jogurtu naturalnego, przeciśniętego czosnku oraz pieprzu. Możesz podać z grzankami z ciemnego pieczywa.
Sałatka z botwinką
- pęczek botwinki bez buraków
- pęczek szczypiorku
- 1 pomidor
- 1 świeży ogórek
- pęczek koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sól morska
- pieprz
Botwinkę porwij na kawałki. Pomidora i ogórka obierz, a następnie posiekaj kolejno w kostkę i talarki. Następnie posiekaj szczypiorek i koperek. Całość wymieszaj, dopraw do smaku, pod koniec zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryny. Podawaj z grzankami z ciemnego pieczywa.
Sałatka z ogórkiem zielonym
- mix sałat
- 1 ogórek szklarniowy
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól morska
Rzodkiewkę i ogórka pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj, dodaj mix sałat i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku. Podawaj z grzankami z ciemnego pieczywa.
Sałatka z pomarańczą
- 50 g świeżej roszponki
- 2 pomidory
- 200 g sera feta
- 1 cebula
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka oregano, bazylii
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- pieprz
Roszponkę umyj, osusz i przerzuć do miski. Pomidora pokrój na ćwiartki , cebulę na piórka, ser i pomarańczę w kosteczkę. Wszystko sprósz oregano, bazylią i pieprzem, polej olejem z pestek dyni. Podawaj z grzankami z ciemnego pieczywa.
Smacznego!
This is an excellent post I seen. I have to thanks to you to share it. It is really what I wanted to see hope in future you will continue for sharing such an excellent post. I’m very fired up to show it to anyone. It makes me so satisfied your vast understanding and wisdom have a new channel for trying into the world.