Sernik z kaki (persymoną)

Szukasz prostego przepisu na ciasto bez pieczenia i bez cukru? No to chyba czas zakończyć poszukiwania i przygotować sernik na zimno z kaki!

Składniki na spód:

  • 100 g płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 łyżka kakao
  • 75 g daktyli suszonych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Składniki na masę:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 opakowania jogurtu naturalnego Skyr
  • 2 sztuki kaki
  • 3 – 6 łyżek erytrolu (ilość wg upodobań – nie zmienia wartości odżywczej)
  • 35 g żelatyny
  • świeże owoce do dekoracji

Wykonanie:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie odcedź i zblenduj z pozostałymi składnikami na spód. Masę przełóż na spód tortownicy i wstaw do lodówki. Kaki zblenduj na mus. Następnie zmiksuj razem z twarogiem, jogurtem i erytrolem. Na końcu dodaj żelatynę przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Masę dokładnie wymieszaj, wylej na schłodzony spód i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). Udekoruj dowolnymi owocami.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g (bez dekoracji):

  • wartość energetyczna – 114,1 kcal
  • białko – 8,8 g
  • tłuszcze – 1,7 g
  • węglowodany – 13,6 g
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments