Sezon na AWOKADO

Na półkach sklepowych, oprócz świątecznych gadżetów, można zauważyć, że ceny niektórych owoców nieco zmalały. Jednym z nich jest AWOKADO – pełne witamin i minerałów, pomocne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, a także poprawiające urodę.

 

awokado

Owoc awokado, zwany “masłem Boga” lub “gruszką awokado”, jest jednym z niewielu naturalnych źródeł ważnego antyoksydantu (przeciwutleniacza) – glutationu. Związek ten w połączeniu z innymi przeciwutleniaczami opóźnia procesy starzenia się organizmu, chroni przed powstawaniem nowotworów, usprawnia czynności mózgu, wzmacnia układ odpornościowy oraz nerwowy. Pomaga w walce z otyłością, uzależnieniem od alkoholu, kofeiny i cukru, a także w zapaleniach stawów, itp. Pobudza limfocyty do rozmnażania się i zwalczania wirusów, bakterii i pasożytów. Od niego zależy przyswajalność innych antyoksydantów z pożywienia.

 

Awokado jest skupiskiem wielu współdziałających substancji biologicznie czynnych. Mowa tu o witaminach (A, B1, B2, B3, kwas pantotenowy, B6, H, kwas foliowy, C, E, K), mikroelementach (magnez, wapń, fosfor, potas, miedź, żelazo, sód, cynk, mangan, selen, fluor), a także fitosterolach, kwasach tłuszczowych, białku i błonniku.

 

Wybrane właściwości awokado wynikające z jego składu:
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe budują zdrowie serca i regulują ciśnienie krwi;
  • dzięki połączeniu witaminy B6 oraz kwasu foliowego, a jednocześnie kwasów omega-3 w jednym owocu, zmniejsza się poziom homocysteiny we krwi, co jest równoznaczne z obniżeniem ryzyka większości chorób sercowo-naczyniowych;
  • kwas pantotenowy usprawnia metabolizm białek, tłuszczów, węglowodanów, przyspiesza gojenie się ran, bierze udział w regeneracji tkanek, poprawia stan włosów, jest potrzebny do prawidłowej syntezy niektórych hormonów, zapobiega przemęczaniu, polepsza działanie układu krwionośnego, nerwowego, pokarmowego;
  • potas pomaga w regulacji równowagi wodno-elektrolitowej organizmu, reguluje ciśnienie krwi, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych;
  • sterole roślinne (fitosterole) przeciwdziałają stanom zapalnym, pomagają w regulacji stężenia cholesterolu całkowitego oraz jego frakcji LDL w surowicy, mogą być pomocne przy reumatoidalnym zapaleniu stawów;
  • kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone oraz nasycone w połączeniu z witaminą E stanowią ważny pokarm dla mózgu, pomagają m.in. przy zapobieganiu chorobie Alzheimera;
  • witamina K poprawia krzepliwość krwi i wzmacnia kości;
  • kwas foliowy sprzyja dobrej reprodukcji komórek i rozwojowi tkanek;
  • luteina jest niezbędna dla zdrowia oczu i skóry.

 

Zastosowanie:
  • ze względu na wartość odżywczą owoce awokado wykorzystywane są przede wszystkim w sztuce kulinarnej – jako zamiennik tłuszczów do smarowania, dodatek do sałatek, składnik sosów, puree, dań słodkich, słonych i ostrych, itp.

Uwaga: Aby przyspieszyć dojrzewanie owocu, należy je zawinąć w papierowa torebkę lub papier i odłożyć na 2 – 3 dni!

  • w kosmetyce sprawdza się jako świetny środek dla skóry – pobudza produkcję kolagenu, pomaga w wygładzaniu zmarszczek, działa łagodząco na podrażnienia, regeneruje i odżywia cerę.

 

Nie wyrzucaj pestki!

Pestka znajdująca się w owocu awokado jest bogata w aminokwasy, kwas foliowy, błonnik i przeciwutleniacze. Związki te m.in. wzmacniają układ odpornościowy, wspomagają metabolizm, opóźniają procesy starzenia się, wpływają na dobry wygląd włosów, cery i paznokci. Przed spożyciem należy ją wysuszyć. Można ją zetrzeć na tarce lub spróbować rozbić tłuczkiem, a potem zmielić. Sprawdza się jako dodatek do koktajli, jogurtów, a także jako posypka na kanapki.

 

A na koniec mała NIESPODZIANKA – przepis na… 🙂

KREM CZEKOLADOWY:

  • 1 miękkie awokado
  • 1 banan
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Jeśli chcesz uzyskać słodszą czekoladę, możesz dodać kilka namoczonych suszonych daktyli, syrop klonowy lub miód. Smacznego!

 

LOGO

Źródła:

Deren D., 2010. Awokado, czyli zielone masło. Mój Piękny Ogród, 5, 73

Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., 2015. Awokado – wartość żywieniowa. Przemysł Spożywczy, 69, 11, 33-35

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
~Ania
7 lat temu

często wykorzystuję do past chlebowych zamiast masła chociaż swojskie domowe masło niema sobie równych

~mkr
7 lat temu
Reply to  ~Ania

Uwielbiam awokado!
Często wykorzystuję w śniadaniowych inspiracjach!

pozdrawiam

~Rondel
7 lat temu
Reply to  ~mkr

awokado jest bardzo zdrowe
zapraszamy na pyszna pastę śniadaniową z awokado

~Obżarciuch
7 lat temu
Reply to  ~Rondel

świetny artykuł
zapraszam na świąteczne przepisy

pozdrawiam!

~przepismamy
7 lat temu
Reply to  ~Obżarciuch

Pysznie domowo

~klara
~klara
7 lat temu
Reply to  ~mkr

Najsmaczniej brzmi ostatni fragment, czyli łatwy i ciekawy przepis na coś smacznego.

~mojewypiekiinietylko

Awokado wspaniale się komponuje z wędzoną rybą. Polecam tatar z makreli wędzonej i awokado.

~kasia
7 lat temu

Awokado zwiększa beztłuszczową masę ciała to nie tylko dobre dla sportowców,myślę że dla osób odchudzających się też może być dobrą alternatywą.

~ladybonafide
7 lat temu

To wspaniały owoc, pełen cudownych właściwości , u nas jest cały czas w domu. Robimy z niego pasty, dodajemy do sałatek oraz stosujemy jako kosmetyk

~Ewelina
7 lat temu

Od niedawna próbuję polubić “dziada”. Przede wszystkim dodaję go do past. I smaruję pieczywo. Aby nie szprycować się wędlinami nafaszerowanymi chemią. Raz w tygodniu robię sobie pastę z awokado na dwa dni. I mam świetne smarowidło na kolację. Jestem syta i nie podjadam. Przy chudnę.

~kasia
7 lat temu

Awokado zwiększa beztłuszczową masę ciała to nie tylko dobre dla sportowców,myślę że dla osób odchudzających się też może być dobrą alternatywą.Ale samo awokado nie pomoże, wiem ze swojego doświadczenia.

~Kasia Dudziak
7 lat temu

Ja także kocham awokado. W ogóle kocham owoce egzotyczne

Pozdrawiam