Nasiona roślin strączkowych są dobrym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej. Ponadto zawierają węglowodany, tłuszcze, błonnik, składniki mineralne (Ca, K, Fe) oraz witaminy z grupy B. Poniżej czeka na Was kilka przepisów na pyszne i zdrowe burgery, które koniecznie powinny się znaleźć w Waszym menu.
Burgery z marchewką
Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 1 jajko
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1/2 pietruszki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki oleju do smażenia
- sól morska
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Ciecierzycę zalej gorącą wodą, odstaw na 2 godziny do namoczenia, a następnie ugotuj do miękkości. Po ostudzeniu połącz z jajkiem i zblenduj na gładką masę.
W międzyczasie zetrzyj marchewkę i pietruszkę na grubych oczkach tarki, pokrój cebulę i czosnek w bardzo drobną kostkę i podsmaż na oleju aż do zmiękczenia warzyw. Do gotowej pasty dodaj przestudzone warzywa, sok z cytryny, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Z masy formuj płaskie burgery, układaj w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20 min w temperaturze 200 ºC.
Burgery możesz przygotować w bułce pełnoziarnistej z dodatkiem sałaty, pomidora, ogórka, cebuli, awokado oraz sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego albo zamiast pieczywa wykorzystać kaszę, z warzyw zrobić sałatkę, ułożyć wszystko na talerz i polać sosem.
Burgery z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 400 g czerwonej soczewicy
- 10 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek otrębów owsianych
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- pieprz
- sól morska
Soczewicę zalej gorącą wodą i odstaw na 2 godziny. Następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, ostudź i zmiel przy pomocy blendera.
Cebulę, pomidory i czosnek posiekaj na drobne kawałeczki. Zeszklij cebulę na łyżce oleju, dodaj pomidory czosnek i posmaż przez minutę. Po wystudzeniu dodaj do masy z soczewicy i wymieszaj dokładnie z otrębami, jajkiem i przyprawami. Formuj burgery, piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 ºC. Podawaj w bułce pełnoziarnistej z ulubionymi warzywami.
Burgery z buraczkami
Składniki:
- 200 g soczewicy czerwonej
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 duży burak
- 1/3 szkl. płatków owsianych
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- 4 łyżeczki majeranku
- pieprz
Soczewicę zalej gorącą wodą i mocz przez 2 godziny. Następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź i zmiel przy pomocy blendera. Między czasie opłucz kaszę jaglaną i ugotuj do miękkości pod przykryciem – zostaw do wystudzenia. Cebulę i 3 ząbki czosnku drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Surowego buraka zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Tak przygotowane składniki dodaj do zblendowanej soczewicy i wymieszaj. Następnie dorzuć przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku, przyprawy, płatki owsiane i mąkę – dobrze wymieszaj, uformuj burgery. Nagrzej piekarnik do 180 ºC i piecz burgery przez 20 minut. Podawaj w bułce z ulubionymi warzywami albo z kaszą i surówką z dodatkiem sera feta.
Burgery z cukinią
Składniki:
- 200 g grochu
- 200 g fasoli “Jaś” karłowej
- 1/2 cukinii
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Smacznego!
Świetna sprawa 🙂 Też jestem fanką zdrowego stylu życia, w sieci szukam ciekawych blogów – takich jak Twój 🙂
Miło mi 🙂
Zjadłoby się…