szparagi pieczone z mozzarellą i pomidorami

Szparagi zapiekane z pomidorami pod mozzarellą

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, dlatego podrzucam przepis na niezbyt skomplikowany przepis na lekką kolację – zapiekane szparagi z mozzarellą.

Składniki na 2 porcje:

  • pęczek szparagów – 500 g
  • 1 kulka mozzarelli light – 125 g
  • 1 duży pomidor – 200 g
  • 1 łyżeczka oliwy/oleju – 5 g
  • ulubione przyprawy, np. oregano, bazylia, sól, pieprz

Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe części, natrzeć oliwą, posypać przyprawami. Pomidory pokroić w talarki, ułożyć na szparagach. Mozzarellę odsączyć z zalewy, porwać na mniejsze kawałki, posypać na wierzchu. Zapiekać całość na patelni pod przykryciem (można podlać odrobiną wody), aż do stopienia sera. Szparagi powinny być lekko chrupiące – al dente.

Smacznego!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Wartość energetyczna – 197 kcal
  • Białko – 17,5 g
  • Tłuszcze – 8,8 g
  • Węglowodany – 14,6 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments