Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, dlatego podrzucam przepis na niezbyt skomplikowany przepis na lekką kolację – zapiekane szparagi z mozzarellą.
Składniki na 2 porcje:
- pęczek szparagów – 500 g
- 1 kulka mozzarelli light – 125 g
- 1 duży pomidor – 200 g
- 1 łyżeczka oliwy/oleju – 5 g
- ulubione przyprawy, np. oregano, bazylia, sól, pieprz
Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe części, natrzeć oliwą, posypać przyprawami. Pomidory pokroić w talarki, ułożyć na szparagach. Mozzarellę odsączyć z zalewy, porwać na mniejsze kawałki, posypać na wierzchu. Zapiekać całość na patelni pod przykryciem (można podlać odrobiną wody), aż do stopienia sera. Szparagi powinny być lekko chrupiące – al dente.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Wartość energetyczna – 197 kcal
- Białko – 17,5 g
- Tłuszcze – 8,8 g
- Węglowodany – 14,6 g