Kto powiedział, że szpinak pasuje tylko do dań wytrawnych? Równie dobrze sprawdza się w deserach, a poniższy przepis jest tego najlepszym przykładem.
Składniki:
- 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 50 g miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- do podania: 1 opakowaniu jogurtu naturalnego skyr + owoce sezonowe
Szpinak umyj, osusz i zblenduj na gładką masę razem z jogurtem. Jajka utrzyj z miodem na gładką masę. Następnie dodaj masę jogurtową, olej i miksuj do połączenia się składników. Na końcu dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj delikatnie łyżką. Papilotki napełniaj masą do 3/4 wysokości. Babeczki piecz przez około 20-25 minut w temp. 180 ºC. Po wystudzeniu smaruj gęstym jogurtem i posyp ulubionymi owocami.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 140,2 kcal
- białko – 5,5 g
- tłuszcze – 4,5 g
- węglowodany – 21,8 g
Takie shrekowe 😀 Można użyć innej mąki?
Pewnie! Eksperymenty w kuchni jak najbardziej wskazane 🙂