Szpinakowe babeczki jogurtowe

Kto powiedział, że szpinak pasuje tylko do dań wytrawnych? Równie dobrze sprawdza się w deserach, a poniższy przepis jest tego najlepszym przykładem.

61469869_469053720544236_5525566702948974592_n

Składniki:

  • 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 50 g miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do podania: 1 opakowaniu jogurtu naturalnego skyr + owoce sezonowe

Szpinak umyj, osusz i zblenduj na gładką masę razem z jogurtem. Jajka utrzyj z miodem na gładką masę. Następnie dodaj masę jogurtową, olej i miksuj do połączenia się składników. Na końcu dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj delikatnie łyżką. Papilotki napełniaj masą do 3/4 wysokości. Babeczki piecz przez około 20-25 minut w temp. 180 ºC. Po wystudzeniu smaruj gęstym jogurtem i posyp ulubionymi owocami.

Smacznego!

LOGO

 

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 140,2 kcal
  • białko – 5,5 g
  • tłuszcze – 4,5 g
  • węglowodany – 21,8 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mira
Mira
5 lat temu

Takie shrekowe 😀 Można użyć innej mąki?

Smaczna Dieta
Admin
5 lat temu
Reply to  Mira

Pewnie! Eksperymenty w kuchni jak najbardziej wskazane 🙂