Każdy z nas wie, że pączek to wysokokaloryczna przyjemność, ale mało kto przykłada większą wagę do jego składu. Na etykiecie przeczytamy nie tylko, że ma ok. 350 kcal, ale również bardzo dużo chemicznych dodatków… Poniżej znajdziecie przykładowy skład pączków oraz przepis na ich zdrowszą wersję.

Przykładowy skład pączka z powidłami prosto z supermarketu: ciasto 58% [mąka pszenna, woda, pasteryzowana masa jajowa, margaryna (oleje i tłuszcze roślinne: palmowy, rzepakowy, częściowo utwardzony palmowy; woda, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat, barwnik: annato), mieszanka cukiernicza (serwatka w proszku (mleko, soja), emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym), gluten pszenny, białka jaja kurzego w proszku, substancja spulchniająca: siarczan wapnia, węglan wapnia; mąka pszenna, barwnik: karoteny; aromat: wanilina; środek do przetwarzania mąki: I- cysteina), żółtka jaja pasteryzowane, cukier, mleko w proszku, drożdże, sól, aromat pomarańczowy], lukier 21% (cukier, woda, syrop glukozowy w proszku), powidła śliwkowe 15% (przecier śliwkowy 67%, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat), tłuszcz wieprzowy
Przykładowy skład pączka z różą z cukierni: mąka pszenna, nadzienie różane (zagęszczone przeciery owocowe), jaja, cukier, woda, olej roślinny (rzepakowy), masło, syrop glukozowy, mączka sojowa, mleko w proszku, skórka pomarańczowa, drożdże, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sól, aromaty.
Zaskoczeni? Oczywiście pączki z cukierni wypadają ciut lepiej niż te z supermarketu, ale nadal są naładowane zbędnymi dodatkami.
Gdzie więc szukać tradycyjnych pączków? Najlepiej przygotować je samodzielnie. Lista składników będzie o wiele krótsza i mimo, że w składzie nadal będzie biała mąka, masło i cukier, to będzie to zdecydowanie mądrzejszy i świadomy wybór.
Przepis na fit pączki z piekarnika
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g otrębów pszennych
- 70 g cukru/ksylitolu
- 20 g cukru waniliowego
- 14 g suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 25 g masła
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- dżem niskosłodzony lub domowa marmolada

- wartość energetyczna – 223,2 kcal
- białko – 6,8 g
- tłuszcze – 4 g
- węglowodany – 44,6 g
Super przepis na dietetyczne pączki. Co prawda my w tłusty czwartek trochę poszaleliśmy ale takie pączki można zawsze wypróbować przy innej okazji.