Pierwotnie miał to być przepis na szaszłyki, ale… czasami trzeba przygotować szybki posiłek, a efekt “wow” zostawić na inną okazję. Chociaż w zasadzie smak powinien uratować honor.
Składniki na 2 porcje:
- 1 batat – 300 g
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego
- przyprawa do ziemniaków
- 1 cukinia – 400 g
- 1 mała cebula – 50 g
- 200 g pieczarek
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 papryka – 200 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego
- ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, pieprz, sól)
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Bataty pokroić w słupki, przełożyć do miseczki, polać oliwą, posypać przyprawami. Całość przykryć pokrywką lub folią spożywczą i mocno wstrząsnąć, by obtoczyły się równomiernie w ziołach i oleju. Frytki przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Warzywa i pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość skropić oliwą, posypać przyprawami. Frytki i warzywa piec w temperaturze 180oC przez około 20-30 minut w zależności od wielkości i grubości pokrojonych składników. Podawać z sosem czosnkowym – jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Wartość energetyczna – 357 kcal
- Białko – 13,6 g
- Tłuszcze – 10,8 g
- Węglowodany – 29,5 g