Warzywa pieczone z frytkami z batata i sosem czosnkowym

Pierwotnie miał to być przepis na szaszłyki, ale… czasami trzeba przygotować szybki posiłek, a efekt „wow” zostawić na inną okazję. Chociaż w zasadzie smak powinien uratować honor.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 batat – 300 g
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego
  • przyprawa do ziemniaków
  • 1 cukinia – 400 g
  • 1 mała cebula – 50 g
  • 200 g pieczarek
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka – 200 g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego
  • ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, pieprz, sól)
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

Bataty pokroić w słupki, przełożyć do miseczki, polać oliwą, posypać przyprawami. Całość przykryć pokrywką lub folią spożywczą i mocno wstrząsnąć, by obtoczyły się równomiernie w ziołach i oleju. Frytki przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Warzywa i pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość skropić oliwą, posypać przyprawami. Frytki i warzywa piec w temperaturze 180oC przez około 20-30 minut w zależności od wielkości i grubości pokrojonych składników. Podawać z sosem czosnkowym – jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Wartość energetyczna – 357 kcal
  • Białko – 13,6 g
  • Tłuszcze – 10,8 g
  • Węglowodany – 29,5 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments