Przepis ten powstał zupełnie przypadkowo. Z tego, co akurat znajdowało się pod ręką. Szybkie, jednogarnkowe, wegetariańskie (a nawet wegańskie) danie z soczewicą poleca się na obiad.
Składniki:
- 3 łyżki suchych nasion soczewicy
- 1 cebula
- 1 duża papryka
- 4 pomidory
- 2 cukinie
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- do podania: makaron/pieczywo/kasza/ryż
Soczewicę zalej wrzątkiem i odstaw na co najmniej 30 minut. W międzyczasie posiekaj cebulę, pokrój w kostkę paprykę, cukinię i pomidory. Cebulę podsmaż na oleju, następnie dodaj paprykę i cukinię i podsmaż przez 10 minut. Soczewicę odcedź na sicie i dodaj wraz z pomidorami do reszty składników. Całość duś pod przykryciem przez około 15 minut. Dopraw do smaku. Podawaj z makaronem, kaszą, ryżem lub pieczywem.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 28,5 kcal
- białko – 1,6 g
- tłuszcze – 0,8 g
- węglowodany – 4,9 g
Super danie, czegoś takiego szukałam!