Wegetariańskie leczo

Przepis ten powstał zupełnie przypadkowo. Z tego, co akurat znajdowało się pod ręką. Szybkie, jednogarnkowe, wegetariańskie (a nawet wegańskie) danie z soczewicą poleca się na obiad.

Składniki:

  • 3 łyżki suchych nasion soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 duża papryka
  • 4 pomidory
  • 2 cukinie
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • do podania: makaron/pieczywo/kasza/ryż

Soczewicę zalej wrzątkiem i odstaw na co najmniej 30 minut. W międzyczasie posiekaj cebulę, pokrój w kostkę paprykę, cukinię i pomidory. Cebulę podsmaż na oleju, następnie dodaj paprykę i cukinię i podsmaż przez 10 minut. Soczewicę odcedź na sicie i dodaj wraz z pomidorami do reszty składników. Całość duś pod przykryciem przez około 15 minut. Dopraw do smaku. Podawaj z makaronem, kaszą, ryżem lub pieczywem.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 28,5 kcal
  • białko – 1,6 g
  • tłuszcze – 0,8 g
  • węglowodany – 4,9 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mira
Mira
5 lat temu

Super danie, czegoś takiego szukałam!