Zdrowe lody dla ochłody

Lato w pełni. W ciepłe dni szukamy ochłodzenia i najczęściej sięgamy po lody. Niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia… Warto więc przygotować lody samodzielnie w domu, wykorzystać rodzime owoce sezonowe i nie mieć wyrzutów sumienia podczas jedzenia takiego deseru 🙂

Desktop37.jpg

Lody twarogowo-borówkowe

  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego light (220 g)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 300 g borówek lub innych owoców sezonowych

Umyte borówki zamróź. Następnie razem z resztą składników zblenduj na gładki krem. Spożywaj od razu lub włóż do zamrażalnika na około 2 – 3 godziny.

 

Lody truskawkowo-bananowe z wiórkami kokosowymi

  • 2 banany
  • 2 szklanki truskawek lub innych owoców sezonowych
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego lekkiego (220 g)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Owoce zamróź. Następnie zblenduj na gładki krem z pozostałymi składnikami i włóż do zamrażalnika na 2 – 3 godziny lub spożyj od razu.

 

Lody bananowo-orzechowe z czekoladą

  • 2 banany
  • 1 szklanka orzechów włoskich lub innych ulubionych
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego lekkiego (220 g)
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Banany zamróź. Następnie zblenduj z orzechami i jogurtem. Na końcu wymieszaj z pokrojoną na drobne kawałki czekoladą. Zamrażaj przez 2 – 3 godziny lub zjedz od razu po przygotowaniu.

 

Lody brzoskwiniowe z orzechami

  • 3 brzoskwinie/morele/nektarynki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego lekkiego (220 g)
  • garść ulubionych orzechów

Brzoskwinie pokrój na kawałki, usuń pestkę, zamróź. Następnie zmiksuj z jogurtem i miodem. Powstałą masę włóż do zamrażalnika na 2 godziny lub zjedz od razu po przygoowaniu. Podawaj pospane posiekanymi orzechami.

 

Lody pistacjowe

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 – 3 banany
  • 1 szklanka pistacji
  • kilka ziarenek wanilii

Mleko kokosowe umieść na noc w lodówce. Banany pokrój i zamróź. Zblenduj pistacje na mąkę, dodaj resztę składników i zmiksuj na gładki krem. Zjedz od razu po przygotowaniu lub włóż do zamrażalnika na 2 – 3 godziny (należy przemieszać co godzinę, by pozbyć się grudek lodu). Podawaj posypane pokruszonymi pistacjami.

 

Lody ananasowo-kokosowe

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 ananasa
  • 1 banan
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Mleko kokosowe włóż na noc do lodówki. Pokrojone banany i ananasa zamróź. Następnie zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Zjedz od razu lub włóż do zamrażalnika na 2 – 3 godziny (mieszając co godzinę).

Smacznego!

LOGO

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dieta nie gryzie | Hanka Ciężadło
Dieta nie gryzie | Hanka Ciężadło
2 lat temu

Mniam, aż mi zrobiłaś smaka… A połączenia ananasa i kokosa – bezbłędne 🙂 Chyba będę tu częściej zaglądać 🙂 Pozdrawiam!

Magda
Magda
1 rok temu

Omnomnomnom!

Julita
Julita
1 rok temu

Zamiast brzoskwini dodałam śliwki, wyszło smacznie 🙂

Anka
Anka
1 rok temu

Lody zawsze spoko 😉

Irena
Irena
1 rok temu

Zjadłoby się…