Dawno nie było tutaj zup. Nie zaskoczę Was niczym szczególnym – chociaż mam nadzieję, że przynajmniej jedno słowo w tytule Was zaciekawiło i zaczęliście się zastanawiać po co w zupie kalafiorowej soczewica… otóż pełni ona funkcję zagęstnika.
Składniki:
- 1,5 l wody
- 1 kalafior
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 5 – 6 łyżek soczewicy
- 1/4 szkl. mleka
- pół garści szczypiorku/ zielonej cebulki
- sól, pieprz
Marchew, pietruszkę oraz selera umyj, obierz ze skórki i pokrój na kawałeczki, kalafior umyj i podziel na różyczki, soczewicę wypłucz. Do gotującej wody wrzuć marchewkę, pietruszkę i seler. Po ponownym zagotowaniu dodaj kalafior i soczewicę. Gotuj do zmiękczenia warzyw przez około 10 minut. Dolej mleko, dosyp poszatkowany szczypiorek, a na końcu dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 14,4 kcal
- białko – 1,0 g
- tłuszcze – 0,2 g
- węglowodany – 3,0 g
Przynajmniej nie trzeba śmietany dodawać…