W związku z obchodzonym niedawno Dniem Babci i Dniem Dziadka dziś opowiem Wam, w jaki sposób powinna wyglądać codzienna dieta osób starszych… Zapraszam do zapoznania się z poniższym wpisem.
Starzenie się to proces fizjologiczny, który zachodzi w indywidualnym tempie. Zdaniem WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) okres wchodzenia w tzw. wczesną starość rozpoczyna się po 60. roku życia i wpływają na niego czynniki demograficzne, społeczne, ekonomiczne, psychologiczne oraz biologiczne. Kluczową rolę odgrywa tutaj żywienie, dlatego ważne jest, by dieta osób starszych była odpowiednio zbilansowana.
Zalecenia żywieniowe dla seniorów:
- należy spożywać 4 – 5 posiłków w ciągu dnia – małych objętościowo, lecz o dużej gęstości odżywczej (wartość odżywcza > wartość energetyczna), by uniknąć przejadania się
- ostatni posiłek powinno się zjeść na 2 -3 godziny przed snem
- wskazane jest regularne odżywianie się (co 2 – 3 godziny)
- z powodu większej utraty wody trzeba uzupełniać płyny w postaci soków owocowych, warzywnych oraz niegazowanej wody mineralnej w ilości 1500 – 2000 ml/dobę
- w związku z gorszym uzębieniem, upośledzonym trawieniem pokarmu oraz zmniejszonym łaknieniem zaleca się spożywanie posiłków łatwostrawnych, rozdrobnionych oraz urozmaiconych pod względem doboru produktów, smaku i konsystencji
- podstawę diety powinny stanowić warzywa oraz owoce w proporcji 4:1
- węglowodany powinno się stosować w postaci produktów zbożowych z pełnego przemiału, tj. pieczywo, makarony z mąki razowej, kaszy gryczanej niepalonej, itp.
- należy dostarczać białko o wysokiej wartości biologicznej, najlepiej w postaci kefiru, jogurtu, mleka, sera twarogowego, drobiu i ryb morskich
- cukier i słodycze należy ograniczyć
- wskazane są tłuszcze roślinne w postaci oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, sojowego, lnianego zamiast tłuszczów nasyconych
- powinno się unikać potraw i produktów ciężkostrawnych, np. bigosu, grzybów, dań smażonych
- zaleca się zwiększenie udziału błonnika, antyoksydantów (witaminy C, E, beta-karotenu), witamin z grupy B, a także składników mineralnych (Ca, Fe, Zn, Mg, Cu, K)
- należy suplementować witaminę D (2000 j.m./dobę)
- sól kuchenną (chlorek sodu) powinno się ograniczyć do 3 g dodawanych do potraw. Należy stosować przyprawy ziołowe, np. majeranek, tymianek, bazylię, estragon
- warto prowadzić aktywny tryb życia dostosowany do indywidualnych możliwości
- z jedzenia powinno się czerpać przyjemność
Przedstawione zalecenia mogą zmieniać się wraz z wiekiem i stanem zdrowia naszych dziadków. Należy jednak pamiętać, że nawyki żywieniowe mają u nich charakter utrwalony i nawet jeśli są nieprawidłowe, ich zmiana może powodować wiele trudności.
Trzeba dobrać odpowiednią dietę, ćwiczyć, po drugie trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych każdego dnia.
Ciesze się że teraz lepiej się czuję i mam mnóstwo energii do życia:)
dobre rady
Dobre rady i smaczne przepisy
bardzo cenne rady.
Dodałabym do nich gotowanie na parze.
Tak można gotować warzywa i mięso, które dzięki temu jest nie tylko miękkie ale i soczyste.
🙂
Dieta i przede wszystkim duża dawka ruchu na świeżym powietrzu.
Odżywianie ma również cel zdrowotny. Joga preferuje pokarmy proste, pożywne, soczyste i uspokajające. Zaleca unikać potraw ciężkostrawnych, nieświeżych, zanieczyszczonych, ostrych i palących.
Moja babcia jest mega uparta i je po swojemu czyli bardzo niezdrowo, warzyw nie trawi tylko same słodycze