Słodkie babeczki czekoladowe bez cukru z kremem na bazie śmietanki podbiją Wasze podniebienia.
Składniki na 12 sztuk:
- 100 g gorzkiej czekolady min. 70 % kakao
- 100 g masła
- 2 jajka
- 150 g ksylitolu (lub mniej)
- 100 g mąki pszennej, orkiszowej lub owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel ekstraktu z wanilii lub ziarenek wanilii
Krem:
- 200 ml śmietany kremówki 30 % tł.
- 3 łyżki ksylitolu
- 250 g sera ricotta
- śmietan-fix
- opcjonalnie: 100 g kremu pistacjowego lub 150 g truskawek
Masło umieść w garnuszku razem z podzieloną na kawałki czekoladą, podgrzej do roztopienia składników, pozostaw do przestudzenia. Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i rozmieszaj rózgą kuchenną. Dodaj przestudzoną czekoladą, ponownie wymieszaj. Następnie dodaj wanilię, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Składniki wymieszaj, by powstała gładka masa czekoladowa. Formę do muffinek napełniaj powstałą masą maksymalnie do 3/4 wysokości. Babeczki piecz w temperaturze 180°C przez około 10 minut. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj krem: śmietanę kremówkę ubij z ksylitolem, pod koniec dodaj serek i śmietan-fix. Krem można przez chwilę schłodzić. Następnie należy przełożyć go do rękawa cukierniczego i można dekorować muffinki. Krem śmietankowy można zostawić w wersji podstawowej lub dodać krem pistacjowy lub zmiksowane truskawki – powstanie wtedy krem pistacjowy i truskawkowy.
Babeczki przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 sztuki z kremem śmietankowym:
Wartość odżywcza 1 sztuki z kremem truskawkowym:
Wartość odżywcza 1 sztuki z kremem pistacjowym:
- wartość energetyczna – 265 kcal
- białko – 5,4 g
- tłuszcze – 17,4 g
- węglowodany – 27,9 g
- wartość energetyczna – 269 kcal
- białko – 5,5 g
- tłuszcze – 17,5 g
- węglowodany – 28,6 g
- wartość energetyczna – 316 kcal
- białko – 7,1 g
- tłuszcze – 21,5 g
- węglowodany – 29,5 g