Jedliście kiedyś chleb, do którego wypieku nie używano mąki, drożdży ani zakwasu? Chcielibyście upiec chleb, ale boicie się, że Wam nie wyjdzie? Chleb owsiany z ziarnami udaje się zawsze, a jego wykonanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne.

Składniki:
- 300 g płatków owsianych
- 1 szklanka ziaren (dynia, słonecznik, len)
- 500 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj za pomocą łyżki. Powstałą masę przełóż do keksówki silikonowej lub metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb piecz przez 50 – 60 minut w temperaturze 180 ºC. Ostudź na kratce.
Smacznego!

Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 228,7 kcal
- białko – 9,1 g
- tłuszcze – 9,6 g
- węglowodany – 29,9 g
Chleb wyszedł pyszny. Jak go przechowywać i jak długo?
Cieszę się. Przechowywać tak jak każdy inny chleb. U mnie w domu utrzymuje się maksymalnie 2 – 3 dni – jest zbyt smaczny, żeby wytrzymał dłużej 😉
I nie bedzie sie rozpadał po upieczeniu?
Nie powinien!
Płatki błyskawiczne czy górskie
Osobiście robiłam z górskimi, ale można spróbować z błyskawicznymi.
Jaki rozmiar foremki ?
U mnie 27,5×14,5×6,5 cm
Dzięki
CZYM ZASTĄPIĆ JOGURT?
Chodzi Ci o zastąpienie nabiału czymś innym? Jeśli tak to polecam np. jogurt sojowy, a jeśli nie to może kefir, maślanka? Polecam poeksperymentować.
🙂