Pieczone kotlety ruskie

Masz ochotę na pierogi ruskie albo naleśniki z ruskim nadzieniem, ale gdy pomyślisz sobie, jakie to pracochłonne, to kupujesz gotowce lub stwierdzasz, że jednak zjesz coś innego? A gdyby tak nie tracić smaku, ale skrócić czas przygotowania? Kotlety ruskie to zdecydowanie najszybszy wybór.

Składniki na około 15 kotletów (5 porcji):

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych + opcjonalnie do obtoczenia
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą, by szybciej ostygły i rozgnieść na miazgę za pomocą praski lub tłuczka do ziemniaków. Odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie zeszklić na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać do ziemniaków razem z twarogiem rozgniecionym praską, tłuczkiem lub widelcem. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem, wsypać płatki i wyrobić dłonią na jednolitą masę. Formować kotlety. Można obtoczyć w płatkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. sosem pieczarkowym, mięsem w sosie własnym i surówką.

Smacznego!

Wartość odżywcza w 1 porcji (1/5 całości):

  • wartość energetyczna – 424 kcal
  • białko – 19,3 g
  • tłuszcze – 5,4 g
  • węglowodany – 80,1 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments