kaszotto z fetą, suszonymi pomidorami

Kasza gryczana ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Kasza gryczana ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta to kolejna propozycja szybkiego i pełnowartościowego obiadu.

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 40 g suszonych pomidorów
  • 200 g szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy/oleju (może być z suszonych pomidorów)
  • ulubione przyprawy (u mnie tylko pieprz)

Kaszę ugotuj al dente. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekany czosnek (uważaj, by nie przypalić, bo zrobi się gorzki), następnie dodaj posiekane pomidory, chwilę podsmaż i dodaj szpinak. Całość duś pod przykryciem do “zwiędnięcia” szpinaku. Dodaj kaszę, wymieszaj. Podawaj z pokrojonym w kostkę serem feta, dopraw do smaku.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • wartość energetyczna – 382 kcal
  • białko – 18,6 g
  • tłuszcze – 17,8 g
  • węglowodany – 36,8 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments