Kasza gryczana ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta to kolejna propozycja szybkiego i pełnowartościowego obiadu.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g kaszy gryczanej
- 1-2 ząbki czosnku
- 40 g suszonych pomidorów
- 200 g szpinaku
- 100 g sera feta
- 1 łyżka oliwy/oleju (może być z suszonych pomidorów)
- ulubione przyprawy (u mnie tylko pieprz)
Kaszę ugotuj al dente. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekany czosnek (uważaj, by nie przypalić, bo zrobi się gorzki), następnie dodaj posiekane pomidory, chwilę podsmaż i dodaj szpinak. Całość duś pod przykryciem do “zwiędnięcia” szpinaku. Dodaj kaszę, wymieszaj. Podawaj z pokrojonym w kostkę serem feta, dopraw do smaku.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji:
- wartość energetyczna – 382 kcal
- białko – 18,6 g
- tłuszcze – 17,8 g
- węglowodany – 36,8 g