Niebawem dzień pączków i faworków. Czytaliście kiedyś skład sklepowego pączka? Ja czytałam. Od tamtej pory staram się ich unikać. Poniżej przepis na pieczone “pączki” twarogowe – wysokobiałkowe, smaczne, sycące i dobre nie tylko w Tłusty Czwartek.

Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- pół szklanki mąki (lub więcej wg uznania – ale wtedy trzeba doliczyć dodatkową kaloryczność)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu lub kilka ziarenek laski wanilii
- 3 łyżki cukru + 1 łyżka cynamonu do posypania
Ser wymieszaj dokładnie z jajkami i cynamonem/wanilią (najlepiej zblendować, by nie było grudek). Następnie dodawaj stopniowo mąkę, mieszając po każdym dosypaniu. Dłonie obtocz w mące, formuj kulki i wykładaj na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką. Cukier zmieszaj z cynamonem i posyp każdą kulkę ciasta. Pączki piecz przez 25 minut w temperaturze 180 ºC.
Smacznego!

Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 173,8 kcal
- białko – 16,6 g
- tłuszcze – 4,1 g
- węglowodany – 18,4 g
Dzien dobry, czy maka owiana sie sprawdzi?
Jak najbardziej! Przetestowałam pszenną, owsianą i orkiszową. Smacznego! 🙂
Zrobiłam wczoraj. Bardzo lekkie i ciekawe w smaku – pyszne i proste! Zjedliśmy całą blachę w 4 osoby i nikt nie czuł się ciężko, a chęć na tłustoczwartkowego pączka zaspokojona. Polecam przepis 🙂
Bardzo się cieszę. Myślę, że taki “tłusty” czwartek można spokojnie powtarzać częściej niż raz w roku 😉 Dziękuję za polecenie!
kalorycznosc w 100g jest podana przed czy po pieczeniu?
Kaloryczność podana jest na podstawie składników, które wykorzystujemy do pieczenia. Jeśli byłoby inaczej, to znalazłby się dopisek “po przygotowaniu”.