Kruche babeczki z masła orzechowego z owocami

Kruche ciasto w orzechowej odsłonie, mrożone owoce sezonowe i piana z białek to całkiem zacne smakowo połączenie, które powstało podczas pozbywania się resztek z lodówki. Ile kcal mają babeczki bez dodatku cukru? Jak je zbilansować w posiłku? Sprawdź przepis poniżej.

Składniki na 2-4 porcje:

  • 1 jajko
  • 60 g płatków owsianych
  • 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
  • 30 g ksylitolu (lub 15 g cukru)
  • 80 g masła orzechowego 100% z orzechów (lub zwykłego masła)
  • 200 g mrożonych owoców (tutaj czarna porzeczka)

Do podania: jogurt skyr naturalny, serek kvarg lub jogurt naturalny z odżywką białkową, by nie zabrakło źródła białka w posiłku (przy okazji zwróćmy uwagę, że mąka pełnoziarnista i brak dodatku cukru magicznie nie obniżą kaloryczności, fit słodycze zwykle takie są jedynie z nazwy, a dodatek masła orzechowego sprawia, że podczas redukcji masy ciała warto włączać tego typu desery z głową)

Wykonanie:

Białko oddziel od żółtka. W jednej misce wymieszaj mąkę, płatki, ksylitol, żółtko i masło orzechowe – powstałe ciasto podziel na 8 równych części, uformuj kulki i rozwałkuj lub rozgnieć ręcznie i wyłóż w foremkach na babeczki. Gdyby ciasto było za suche, dolej wody. Następnie wsyp do każdej foremki mrożone owoce. Białko ubij na sztywną pianę, wyłóż na każdą babeczkę. Piecz w temp. 180 oC przez około 25 minut. Podawaj ze źródłem białka dla zbilansowania posiłku (tutaj 200 g jogurtu naturalnego + 15 g odżywki białkowej waniliowej).

Smacznego!

Wartość odżywcza całości:

  • wartość energetyczna: 1150 kcal
  • białka: 46,5 g
  • tłuszcze: 48,7 g
  • węglowodany: 146,4 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments