Kruche ciasto w orzechowej odsłonie, mrożone owoce sezonowe i piana z białek to całkiem zacne smakowo połączenie, które powstało podczas pozbywania się resztek z lodówki. Ile kcal mają babeczki bez dodatku cukru? Jak je zbilansować w posiłku? Sprawdź przepis poniżej.
Składniki na 2-4 porcje:
- 1 jajko
- 60 g płatków owsianych
- 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
- 30 g ksylitolu (lub 15 g cukru)
- 80 g masła orzechowego 100% z orzechów (lub zwykłego masła)
- 200 g mrożonych owoców (tutaj czarna porzeczka)
Do podania: jogurt skyr naturalny, serek kvarg lub jogurt naturalny z odżywką białkową, by nie zabrakło źródła białka w posiłku (przy okazji zwróćmy uwagę, że mąka pełnoziarnista i brak dodatku cukru magicznie nie obniżą kaloryczności, fit słodycze zwykle takie są jedynie z nazwy, a dodatek masła orzechowego sprawia, że podczas redukcji masy ciała warto włączać tego typu desery z głową)
Wykonanie:
Białko oddziel od żółtka. W jednej misce wymieszaj mąkę, płatki, ksylitol, żółtko i masło orzechowe – powstałe ciasto podziel na 8 równych części, uformuj kulki i rozwałkuj lub rozgnieć ręcznie i wyłóż w foremkach na babeczki. Gdyby ciasto było za suche, dolej wody. Następnie wsyp do każdej foremki mrożone owoce. Białko ubij na sztywną pianę, wyłóż na każdą babeczkę. Piecz w temp. 180 oC przez około 25 minut. Podawaj ze źródłem białka dla zbilansowania posiłku (tutaj 200 g jogurtu naturalnego + 15 g odżywki białkowej waniliowej).
Smacznego!
Wartość odżywcza całości:
- wartość energetyczna: 1150 kcal
- białka: 46,5 g
- tłuszcze: 48,7 g
- węglowodany: 146,4 g